14. Mijoljska potkova u Gornjem Predrijevu: Utrke, konji i dobra zabava za sve uzraste

Danas (nedjelja) je u organizaciji Konjičke udruge “Mijoljska potkova” u Gornjem Predrijevu održana 14. “Mijoljska potkova”, manifestacija koja okuplja ljubitelje konja.

Ovogodišnja “Mijoljska potkova” održana je pod pokroviteljstvom Općine Sopje uz potporu brojnih sponzora.

Svečanost je započela svetom misom kod kapele sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu, koju je predvodio sopjanski župnik, vlč. Stjepan Škvorc, a nastavila se promenadom konjskih zaprega i jahača kroz selo.

Nakon predstavljanja sudionika manifestacije na hipodromu “Majda”, uslijedilo je svečano otvorenje. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Konjičke udruge “Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo Antonija Puškarića, nazočne je pozdravio načelnik općine Sopje Berislav Androš, koji je natjecateljima zaželio puno uspjeha.

Tom prigodom Androš je zahvalio organizatorima i svim čuvarima tradicije vezane uz konje, naglasivši važnost očuvanja ove manifestacije unatoč izazovima, poput hladnijeg i vjetrovitog vremena. Izrazio je i zadovoljstvo zbog sudjelovanja posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske, kao i nekoliko Francuza koji su slučajno naišli tijekom proputovanja.

– Ovo je naša tradicija koja okuplja sve veći broj sudionika, a planiramo dodatno unaprijediti organizaciju i prostor hipodroma ‘Majda’ putem sredstava iz prekogranične suradnje s Mađarskom – istaknuo je Androš.

Srdačne pozdrave i čestitke organizatorima uputio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, kojemu je pripala čast otvoriti ovogodišnju manifestaciju.

– Konji simboliziraju brzinu, snagu i plemenitost, a drago mi je da upravo ovdje slavimo te vrijednosti. Hvala vam što čuvate ovu tradiciju i prenosite je s koljena na koljeno – rekao je Andrović.

Među uzvanicima su bili i virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement te Ilija Nikolić, zamjenik gradonačelnika Slatine.

Ove godine manifestaciju je uveličala predivna zaprega Ivana Dugaje iz Čađavice, član Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja. Zapregu su vukle kobile Vranka i Beba, a upravljao je njegov sin Josip.

U natjecanju je sudjelovalo osam konja, uključujući Hrvatskog toplokrvnjaka Sokola, Lipicanca Zoru, te američkog konja Rockyja. Posebnu pažnju privukla je mlada jahačica Anita Sušilo, kojoj je ovo bio prvi natjecateljski nastup.

Nakon predstavljanja zaprega održane su konjičke utrke u tri kategorije: western jahanju i galopu. Najbolje vrijeme donijelo je pobjede Marku Kolaru i konju Daisy, Nikoli Komljenoviću i Sokolu te Bori Čučenčiću i Lindi.

Nakon svečanog dijela, dodijeljeni su pehari i novčane nagrade. Pobjednici su primili novčane nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 eura. Posebno priznanje za najljepšeg konja dobila je Lorena Hajba, koja je prvi put nastupila na “Mijoljskoj potkovi”.

Manifestacija je nastavljena uz zabavu i bogatu gastro ponudu, a nije nedostajalo ni atraktivnih sadržaja poput jahanja na poniju, sajamske ponude i dječjih igara.

(icv.hr, mf, adf; Foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content