Vraća se marka koja je bila jako popularna 90-ih, a onda je nestala

Malezijski Proton planira povratak na europsko tržište, točnije na tržište Velike Britanije, Irske, Cipra i Malte, a moguće je i širenje na ostatak Europe, piše AutoCar, a prenosi index.hr.

Proširenjem, koje će obuhvaćati i povratak u Australiju i Novi Zeland, žele značajno povećati globalnu prodaju Protona nakon uspostave novog sjedišta i proizvodne baze koja je trenutno u izgradnji u zapadnoj Maleziji. Poznato kao Automotive Hi-Tech Valley (AHTV), postrojenje je dio investicije vrijedne više milijardi dolara, vlasnika Geelyja i malezijskog industrijskog konglomerata DRB-HICOM Berhad.

– S novim ulaganjima Proton će imati sredstva da se vrati na tržišta s kojih je otišao, dok će također ući na nova tržišta- rekao je izvor za AutoCar.

Malezijska marka automobila godinama je bila aktivna u Europi, posebno tijekom 90-ih. Nije otkriveno kada se točno planira širenje iako je Autocaru rečeno da će glavna izvozna tržišta biti dosegnuta “kasnije ovog desetljeća”. Marka je prodavala modele u Velikoj Britaniji od 1989. do 2014. godine.

Godine 2023. Geely je najavio planove za ulaganje do 3.5 milijardi funti u razvoj AHTV-a. Kasnije je malezijski premijer Anwar Ibrahim rekao da je stvarna brojka ulaganja Geelyja bliža 7.9 milijardi funti.

Geely tek treba službeno potvrditi ulaganja u Proton. Proton trenutno prodaje četiri modela – Proton X50, Proton X70 (Geely Boyue), Proton X90 (Geely Haoyue) i Proton S70 (Geely Emgrand).

Također nastavlja proizvoditi tri tradicionalna modela iz svojih bivših operacija s Mitsubishijem – Saga, Persona i Iriz.

Uz to, uspostavio je novi brend električnih auta pod imenom e:MAS. Prvi model marke, e:MAS 7, temelji se na SUV-u Geely Galaxy E5. Naziv e:MAS predstavlja riječi electric i Malezija.

(index.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content