Uskoro počinje naplata ulaska u šengenski prostor: Pogledajte tko će i kad morati platiti za ulaz

Neki građani kad idućeg ljeta budu putovali u Europsku uniju morat će platiti naknadu od sedam eura za izuzeće od vize nakon što je EU otkrio svoj vremenski okvir za uvođenje novih graničnih provjera i uvjeta ulaska za neke posjetitelje.

Sustav koji će pratiti ulaske i izlaske u Europsku uniju (EES) bit će napokon pokrenut 10. studenoga, potvrdila je povjerenica EU-a za unutarnje poslove Ylva Johansson.

-Možda ste ponekad vjerovali da se to nikada neće dogoditi, ali hoće, sve se spaja, u završnoj smo fazi testiranja. Prijevoznici, operateri, željezničke stanice, zračne luke, svi se pripremaju za veliki dan – rekla je Johansson tijekom posjeta agenciji EU-a zaduženoj za IT infrastrukturu iza EES-a.

EES – sustav praćenja prelaska granice državljana trećih zemalja

EES će zamijeniti pečate u putovnicama digitalnim registracijom podataka građana izvan EU-a kad god uđu i napuštaju vanjske šengenske granice kako bi osigurali da ne ostanu u šengenskom području duže od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci EES-a zahtijevati samo skeniranje putovnica na samoposlužnom kiosku kako bi se identifikacijski dokument usporedio s upisanim biometrijskim podacima, piše Guardian.

EES je prvi put trebao biti pokrenut 2022. godine, ali se suočio s višestrukim preprekama zbog IT problema i kašnjenja u instaliranju automatiziranih prepreka potrebnih na svim međunarodnim kopnenim, pomorskim i zračnim granicama u šengenskom području.

-S EES-om ćemo točno znati tko ulazi u šengenski prostor sa stranom putovnicom. Znat ćemo ako ljudi ostanu predugo i suprotstavljat ćemo se neregularnoj migraciji, a EES će kriminalcima, teroristima ili ruskim špijunima otežati korištenje lažnih putovnica zahvaljujući biometrijskoj identifikaciji, fotografijama i otiscima prstiju – istaknula je Johansson, piše Euronews.

ETIAS – sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja

Šest mjeseci kasnije uslijedit će uvođenje Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će zahtijevati od državljana Ujedinjenog Kraljevstva te onih iz drugih zemalja izuzetih od viza kao što su SAD, Australija i Kanada, da podnesu zahtjev za izuzeće prije ulaska u EU. To znači da bi odrasle osobe mogle početi podnositi zahtjeve za izuzeće od vize do svibnja sljedeće godine, što bi moglo utjecati na turiste koji putuju tijekom svibnja.

ETIAS kao ekvivalent američke ESTA-e zahtijevat će od građana koji nisu državljani EU-a da podnesu zahtjev za odobrenje putovanja za koji će morati platiti naknadu od sedam eura prije ulaska u šengensko područje, koje uključuje 27 država članica EU-a, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Zahtjev će vrijediti tri godine ili dok ne istekne putovnica i s njime će se moći posjetiti svaku od zemalja članica Schengena. Naknadu neće morati platiti podnositelji zahtjeva koji su u trenutku njegova podnošenja mlađi od 18 godina ili stariji od 70 godina.

Dok se EU priprema za uvođenje sustava digitalnih prepreka, postoje strahovi da će izazvati poremećaje na granicama, odnosno kašnjenja u putovanjima. Europska komisija predložila je postupno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja.

(dnevnik.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content