U Slatinskom Drenovcu i ove se godine vratili u srednji vijek: Brojni posjetitelji uživali na prvom danu jubilarnog 10. Srednjovjekovnog viteškog turnira

Hrvatska povijest prepuna je velikih bitaka, pobjeda i stoljećima borbe za prelijepu Domovinu i svaki taj trenutak povijesti priča je za sebe. A srednji vijek je posebna čitanka povijesti hrvatskog naroda koja je pisana zlatnim slovima.

Upravo tu povijest 10. puta za redom je ispričao Red vitezova Ružice grada Orahovica u Slatinskom Drenovcu gdje je uprizoren tradicionalni Viteški turnir koji su organizacijski dotjerali i pomogli Općina Čačinci, Turistička zajednica područja Vrata Papuka i Park prirode Papuk.

Oko tri tisuće ljudi prošlo je kroz prvi dan ovog srednjovjekovnog spektakla koji je ponudio sve ono što je krasilo srednji vijek, prije svega ambijent, a potom viteške borbe, ples dvorskih dama, bohurt najekstremniju vitešku borbu, sajam starih zanata, a srednji vijek je na poseban način donijela i profesionalna pripovjedačica Margareta Pešić legendom i bajkom iz toga vremena uz sudjelovanje ”glumaca” iz publike.

Održan je streličarski turnir za utvrdu Klak u muškoj i ženskoj kategoriji. Kod dama najpreciznija je bila Ljudmila Zorko, druga je bila Katarina Nosil, a treća Mirjana Nestič dok je kod muških najmirniju ruku imao Igor Krušić, drugi je bio Rajko Žigić, a teći Vedran Ivančić.

Za kraj dva veličanstvena događaja, nastup fenomenalnih vitezova iz Slovačke udruge Agentura Hector koji su prikazali srednjovjekovnu viteške vještine i borbu vitezova na konjima, a šećer na kraju bila je noćna bitka za utvrdu Klak između Kršćana i Turaka.

-Godina je 1308., Turci su naveliko ušli u Hrvatsku i krenulo je njihovo okrutno osvajanje. Utvrda Klak iznad Jankovca još nije osvojena, Kršćani i Hrvati se ne daju i hrabro bore, no jači i brojniji protivnik ipak pobjeđuje i osvaja utvrdu, ali velika ih osveta čeka u nedjelju gdje ćemo u dnevnoj bitci prikazati konačan izgon Turaka s ovih prostora. Uložili smo ogroman trud, 22 viteške udruge iz Hrvatske, Slovačke i Mađarske su na livadi Slatinskog Drenovca, ovo je nešto što još do sada neviđeno i slobodno mogu reći jedna od najjačih viteških turnira u ovom dijelu Europe. Nedjelja donosi nove spektakle i vjerujem da će publika doći u još većem broju nego danas – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić.

Dan je zaključen vrhunskim vatrenim showom koji su pripremili Mušketiri i haramije iz Koprivnice. Posjetitelji su pristigli iz svih krajeva kontinentalne Hrvatske i doslovno bili očarani, uživali su u svakom trenutku, svi su mačevali, gađali lukom i strijelom, isprobavali srednjovjekovne sprave, plesali, glumili, jahali, jednostavno na kratko su svi sjeli u vremeplov i stigli u srednji vijek.

Ovaj jubilarni viteški turnir nastavlja se i danas (nedjelja) u 11 sati otvaranjem viteških tabora, u nastavku pogledajte cijeli program. 

11:00 – Otvaranje viteških tabora
14:00 – Nastup gostujućih viteških skupina
15:00 – Demonstracija viteškog oružja i opreme
16:00 – Viteški program za djecu
17:00 – Viteški program konjanika
18:00 – Nastup plesnih skupina
18:30 – Bitka za izgon Turaka

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content