U Đurđevcu održana posljednja ovogodišnja ljetna družionica u povodu obilježavanja 20 godina od smrti Ivana Lackovića Croate

O Donaciji Ivana Lackovića Croate i stalnom postavu snimljeno je nekoliko dokumentarnih edukativnih filmova kojima je cilj približiti donirana djela široj publici i ukazati na vrijednost Donacije i bogatstvo koje se nalazi u Đurđevcu, a koje su mališani imali priliku vidjeti na ovotjednim radionicama, 28. i 29. kolovoza u sklopu ljetnih družionica i na taj način osim Donacije upoznati lik i djelo Ivana Lackovića Croate. Osim edukativnih filmova razgledali su i prigodnu izložbu izdvojenih novinskih članaka i dojmova iz knjige utisaka vezanih uz Donaciju.

Pri dolasku na dvodnevnu družionicu imali su priliku razgledati i raskošnu izložbu tekstilnog rukotvorstva iz Donacije, moslavačke i posavske pregače rasprostrte po vanjskoj galeriji atrija utvrde Stari grad. Ovim presušanjem se vrši postupak provjetravanja i preventivne zaštite tekstilne građe.

Zbog osjetljivosti tekstila, potrebno je svake godine iznova poduzimati mjere preventivne zaštite, a nakon toga se tekstilno rukotvorstvo ponovno deponira uz primjenu bezkiselinskih folija za prekrivanje. Muzejske su djelatnice mališanima objasnile proces presušanja i pokazale kako osušenu lavandu pripremiti i kako puniti vrećice lavande koje se prilažu tekstilnim predmetima čime se doprinosi odbijanju insekata i zaštiti istih.

U kreativnom dijelu radionice, osim punjenja vrećica lavande, očarani unikatnim cvjetnim motivima izloženih pregača, mališani su na papir pastelnim bojama i bojicama prenijeli svoj doživljaj i najupečatljivije motive cvijeća poput ruža, jaglaca, ljubičica, potočnica.

Po završetku ovogodišnjih ljetnih družionica Muzej Grada Đurđevca zahvaljuje svim mališanima koji su sudjelovali u brojnim radionicama i želi im sretan povratak u školske klupe.

A kako je bilo na posljednjoj družionici možete pogledati OVDJE.

(djurdjeva.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content