SERIJAL „ŽENE NA SELU: SNAGA, VIZIJA I NASLJEĐE“ Mliječni put: Život stočarke Dijane Matuzalem koja sa srcem brine za životinje

U malom selu Bušetina, koje pripada općini Špišić Bukovica, nalazi se farma koja je kroz više od 20 godina rada postala simbol uspjeha, inovacije i obiteljske predanosti. Na čelu ove farme je Dijana (43) Matuzalem, žena čija strast i rad inspiriraju cijelu zajednicu. Kroz svaki aspekt svog posla, Dijana pokazuje kako se uz ljubav i predanost može unaprijediti tradicionalno stočarstvo i pridonijeti održivosti u poljoprivredi.

Priča o farmi počela je prije više od dva desetljeća kada se mladi bračni par odlučio za izazovnu avanturu – uzgoj krava za mlijeko i rasplod bez znanja i iskustva, ali s ogromnom željom i ambicijom.

– Kada smo počeli, suprug i ja smo bili mladi, imali smo tek 19 godina i krenuli smo od nule. Odlučili smo da želimo nešto svoje i tako smo krenuli s kravama. Iako smo krenuli bez ikakvog iskustva, ja nikada nisam vidjela kravu prije nego sam se udala, sada imamo između oko 70 komada stoke i ponosni smo na sve što smo postigli – kaže Dijana kojoj od tada radni dan započinje rano, u 6:30 ujutro.

viber_slika_2024-08-21_13-54-57-525
Privatni arhiv

– Moj dan započinje mužnjom krava. To je posao koji zahtijeva puno pažnje i njege. Nakon mužnje slijedi hranjenje stoke i čišćenje štala. Svaki dan moramo paziti na kvalitetu mlijeka i zdravlje životinja – objašnjava.

Rutina uključuje i nadzor nad ispašom krava, kontrolu prehrambenih potreba stoke i vođenje preciznih zapisnika.

OBITELJ, NASLJEĐE, PREDANOST

Svoju ljubav prema stočarstvu prenijela je i na svoju djecu. Od najranijih dana, Mateo (20), Maja (18) i Marko (10) pomažu u svakodnevnim poslovima na farmi te planiraju nastaviti ovaj obiteljski posao. Mateo je već otvorio svoj OPG te planira proširiti poslovanje na seoski turizam.

– Počeo sam s bakom s napajanjem telaca, imali smo dvije dude i 12 komada. Bilo je tu svega. Trkanje, a nekad sam od mlijeka bio sav mokar. Malo pomalo sam naučio sve – od farme do polja. Nema toga što nisam radio do danas – kaže Mateo.

IMG_3585

Najmlađi sin Marko također aktivno pomaže na farmi – zajedno s bratom brine  da stoka uvijek ima vode, a s mamom briše krave, uživajući u društvu tih plemenitih životinja. Krave ga vole, budući da svaku pomazi, pa uživaju u njegovoj pažnji i njezi.

Maja je također svakodnevno aktivna na farmi, marljivo obavljajući svoje zadaće. Svi zajedno, uz podršku svojih roditelja, usavršili su svoje vještine i zaista uživaju u radu na farmi, stvarajući snažnu obiteljsku vezu kroz zajednički trud i predanost.

BALANS U SVAKODNEVNIM OBVEZAMA

– To je način života, tako smo se navikli jer životinja ne zna kad je ‘svetak ili petak’ – dodaje sin Mateo.

Dijana i suprug Darko (45) imaju i najstarijeg sina Darija (24) , koji je odabrao neki drugi put, a oni ga kao roditelji u njemu podupiru.

Obitelj Matuzalem ponosna je što su jedini u Bušetini koji se još uvijek bave stočarstvom i pokazuju da se, unatoč predrasudama, od toga može živjeti. Velikim dijelom za to je zaslužna Dijana koja je uistinu „kraljica“ farme – žena, majka kojoj ništa nije strano te koja uspješno balansira sve aspekte života. Na farmi se bavi svim poslovima, od oplođivanja krava i mužnje do šivanja i previjanja rana životinjama.

IMG_3571

Osim toga, brine o svojoj obitelji, kuha, sprema, pomaže kod zadaća, ide u nabavu, održava okućnicu…Njezina obitelj ponosna je na njezinu nevjerojatnu predanost i svestranost. Svaki član obitelji prepoznaje i cijeni njen neumoran rad i ulogu koju igra u održavanju farme, dok istovremeno upravlja svim kućanskim obavezama i podržava njihova individualna nastojanja. Dijanin trud i predanost ne samo da inspiriraju njezine najbliže, već i jačaju obiteljsku povezanost i zajedništvo.

Ovaj osjećaj predanosti i ljubavi širi se i na životinje. U životu ove žene, krave nisu samo stoka – one su članovi obitelji, a svaka od njih ima svoje ime i posebnu priču.

– Među omiljenim kravama su Nora i Tina. Tina je bila sitna i bolesna kada je bila mala, ali se sada razvila u jednu od naših najdražih krava, a Nora je posebno važna jer je moja kćer s njom osvojila zlatno zvono na sajmu u Gudovcu. Junica Vanda je također posebna. Ona ima predivnu boju i ponaša se kao prava kraljica među kravama – govori nam sjetno Dijana.

SAMA OSJEMENJUJE KRAVE – NA FARMI TELIĆI DOLAZE NA ŽIVOT

Kroz svoju predanost svakodnevnim poslovima, suočavanje s izazovima i implementaciju inovativnih praksi, Dijana pokazuje što znači biti u središtu obiteljske farme. Njezin rad doprinosi održivosti poljoprivredne proizvodnje i unosi vitalnost i zajedništvo u lokalnu zajednicu, a to potvrđuje i sposobnost ove obitelji za nošenje s brojnim izazovima. Naime, tijekom pandemije i inflacije, obitelj Matuzalem morala je pronaći načine za smanjenje troškova, što im je, kažu, bilo jedno od najizazovnijih razdoblja.

– Korona i rast stope inflacije donijeli su velike probleme s troškovima. Kako bismo se nosili s tim izazovima, investirali smo u obuku za samoosjemenjivanje krava i profesionalizirali proces teljenja. Smanjili smo veterinarske troškove i postigli veću kontrolu nad zdravljem životinja – objašnjava Dijana.

Također, nedavno je izgrađeno moderno izmuzište koje je značajno poboljšalo higijenu i kvalitetu mlijeka, a na tome ne planiraju stati. Životna želja Dijane i njezine obitelji je izgradnja staje s automatskom mužnjom koja bi unaprijedila njihov rad te znatno olakšala posao.

20240726_125304

Investirali su i u novi traktor te planiraju proširenje zemljišta. Na taj način poboljšavaju radne uvjete i doprinose održivosti poljoprivredne proizvodnje, a osobito su ponosni time što proizvode vlastitu hranu za stoku, smanjujući potrebu za vanjskim resursima.

– Pripremamo većinu hrane za stoku sami. Kupujemo samo soju koju je teže proizvesti. Naša strategija je smanjiti ovisnost o vanjskim resursima i povećati vlastitu proizvodnju – naglašava Dijana.

ČUVARICA BAŠTINE, HUMANITARKA, VATROGASKINJA DOBROVOLJKA

Osim što vodi farmu, Dijana aktivno doprinosi lokalnoj zajednici. Sudjeluje u humanitarnim akcijama i radu u udruzi „Škrinja Bušetine“.  

– Želim pomoći zajednici i promicati našu Bušetinu – kaže. Kroz sudjelovanje u lokalnim manifestacijama i humanitarnim akcijama, pomaže u očuvanju kulturnih običaja i jačanju zajednice, a nedavno se priključila i vatrogascima dobrovoljcima.

– Od proljeća ove godine, kada je moj sin krenuo u DVD, priključila sam se i ja te sam počela voditi djecu na vježbama. No, prije svega sam mama i žena, potom stočarka, a uz dobru organizaciju sve se može stići. Radim u udruzi nedjeljom i aktivna sam u humanitarnim akcijama naše župe sv. Ivana Krstitelja i Škrinje Bušetina, na što sam ponosna. Ako ne stignem skuhati ručak ili oprati rublje, djeca mi uvijek pomažu, jer se međusobno podržavamo i razumijemo – priča nam Dijana.

IMG_3606

Život i rad Dijane Matuzalem iz Bušetine predstavlja ne samo uspjeh u poljoprivredi, već i inspiraciju za sve koji teže održivosti i inovacijama. Kao kandidatkinja Virovitičko-podravske županije za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu na izboru koji će se održati 12. listopada u Zadru, Dijana simbolizira trud, strast i predanost. Njezina priča ističe njenu sposobnost vođenja uspješnog obiteljskog gospodarstva, posvećenost očuvanju tradicije i jačanju zajednice te pokazuje kako strast i predanost mogu oblikovati uspjeh u poljoprivredi i doprinositi zajednici ususret modernim izazovima.

Članak je dio serijala „Žene na selu: Snaga, vizija i nasljeđe“ te je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa poticanja novinarske izvrsnosti. 

(icv.hr, Željka Đaković Leš, Foto: Ž. Đaković Leš, privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content