ROKOVO 2024. U sklopu 15. Festivala dramskog odgoja – FeDOr započele radionice za djecu i mlade “Halo Pejačevići”

U organizaciji Udruge “Pričalica” i Dramskog studija Kazališta Virovitica, a pod vodstvom Snježane Lančić, u sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana grada – Rokova 2024. u Kazalištu Virovitica održavaju se radionice pod nazivom “Halo Pejačevići”.

-Ovoga puta smo zamislili da će se radionica održati u Virovitici, a performans 28. kolovoza u Zagrebu – rekla nam je voditeljica Udruge “Pričalica”, inače glumica Kazališta Virovitica Snježana Lančić napomenuvši da su dramske radionice odlična proba za performanse, ali i način na koji djeca mogu upoznati i sagledati značajna razdoblja hrvatske povijesti.

Uz brojne dramske igre i vježbe, kombinirajući ples i glazbu, polaznici prolaze stvaralački proces i od povijesnih zapisa razvijaju priču, a potom i predstavu.

-Na radionicama se bavimo karakterizacijom likova obitelji Pejačević koje vežemo za virovitičko vlastelinstvo te društvene odnose druge polovine 18. stoljeća. “Pričalica” redovno provodi više radionica, ali ova o Pejačevićima je zasigurno jedna od najznačajnih jer ipak riječ je o povijesti grada Virovitice, kao što je to slučaj i s projektom “Tragovima Bele IV.” kojeg provodimo već 15 godina – zaključila je Snježana Lančić.

Ova aktivnost dio je 15. Festivala dramskog odgoja FeDOr. Podsjetimo, “Pričalica” od 2019. u partnerstvu sa Zavičajnim društvom Virovitičana u Zagrebu, u dijelu zavičajne baštine provodi aktivnosti festivala FeDOr. Teme koje vežu Zagreb i Viroviticu pronalazimo kod grofovske obitelji Pejačević i povijesno proglašavanje Zagreba (Gradeca) slobodnim kraljevskim gradom, od kralja Bele IV. u Virovitici 1242. Već 15 godina te teme okupljaju zainteresiranu djecu i mladež.

Inače, Festival dramskog odgoja FeDOr za cilj ima promicanje dramskog i kazališnog odgoja te razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva. FeDOr je osmišljen kao serija predstava, radionica i prezentacija, a uključuje i upoznavanje sudionika i gostiju s kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima gradova u kojima se održava, a koje vežu zajedničke kulturno povijesne činjenice. Svake godine održava se i okrugli stol gdje dramski pedagozi govore o svojim praktičnim iskustvima i izazovima u radu, ali i predlažu rješenja.

Uz današnju, u sklopu programa ovogodišnjeg Rokova na rasporedu su još dvije radionice “Halo Pejačevići”, a održat će se u četvrtak i petak, 15. i 16. kolovoza od 18 do 20 sati.

(www.icv.hr, bs, foto: Udruga Pričalica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content