ROKOVO 2024. U Knjižnici predstavljena zbirka priča D. Bunjevca “Virov’tička Virđinija”

Prvi “hororac ” u virovitičkom kinu, vožnja djevojke na “guvernalu”, dječja razigranost na virovitičkim bazenima, saga o rođenju i imenu…Sve to i puno više zapisano je u pričama virovitičkog književnika i Mikeša Dražena Bunjevca Bere, čija je zbirka od 30 priča pod nazivom “Virov’tička Virđinija” večeras (petak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena u povodu Rokova 2024. 

U uvodnoj riječi ravnatelj Knjižnice Robert Fritz zahvalio je autoru što je svojim djelima čuvar ne samo zavičajnih uspomena, već i kroničar jedne sredine, čuvar njenog kulturnog i jezičnog identiteta. Predstavljanje je moderirala viša knjižničarka Mirjana Kotromanović, koja je zajedno s autorom čitala ulomke iz predstavljene zbirke. 

20240816 1804231

Naime, zbirka koju je recenzentica i lektorica Zorica Varga nazvala svojevrsnim spomenarom odrastanju donosi ne samo zapise o djetinjstvu i mladosti ovog autora, već i posebne uvode na “mikeškom” govoru, a koji predstavljaju pravo jezično blago, naglasila je. 

Sam autor rekao je kako je zbirkom priča želio dati i dokumentaristički obol svakom događanju o kojem piše, pa je zato, uz druge razloge, zbirka nastajala punih 10 godina. 

-Želio sam ispričati priču o svom djetinjstvu, gradu, ljudima, da se ništa ne zaboravi, puno sam istraživao kako bi o svakom događaju ostao i vjeran taj dokumentarni dio – napomeno je “Bera” otkrivši kako je riječ o prvoj od ukupno tri knjige koje će na temu života u Virovitici biti objavljene pod njegovim imenom. 

Prvu zbirku priča izdao je Ogranak Matice hrvatske u Virovitici.  

(www.icv.hr, mlo)  

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content