ROKOVO 2024. Stripaš, ilustrator i dizajner Davor Schunk u Knjižnici predstavio stvaralaštvo i govorio o budućnosti stripa u Hrvatskoj

Ima li strip budućnost u Hrvatskoj, kako se ovim medijem izboriti na tržištu u kojem se više potiču strani u odnosu na domaće autore, kako slikovnice i stripovi utječu na odgoj djece i druga pitanja našla su svoje mjesto na predstavljanju stvaralaštva stripaša, ilustratora i dizajnera Davora Schunka sinoć (subota) u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, a u povodu Rokova 2024.

Schunk je u prijepodnevnim satima održao radionicu stripa za djecu, učenike viših razreda osnovnih škola pa je nakon uvodne i pozdravne riječi ravnatelja Roberta Fritza moderatorici Silviji Perić to bilo prvo pitanje – rad s djecom.

20240817 1910121

Schunk, koji je u Virovitici bio u pratnji supruge Vande Čižmek, inače najnagrađivanije ilustratorice u Hrvatskoj, rekao je publici kako najviše voli raditi upravo s djecom. Komunikacija je to koja je iskrena i u kojoj neće doći do povlađivanja, samim tim, feedback je konkretan i kritičan u isto vrijeme, rekao je Schunk.

-Zato mi je drago što je odgovor djece na moje slikovnice, knjige i druge materijale dobar, autentičan. Svojim radom na djelima namijenjenima djeci želim postići da ona budu edukativna ne samo za tu generaciju, već i njihove roditelje, nas, odrasle – iskreno je istaknuo autor, predstavljajući djela poput „Joj, kipari“, „Treba mi“, „Crvenos“, „Toranj“, „Vuk dlaku mijenja, a ćud?“ kojima je izdavač umjetnička organizacija Kulturbunt, a koju je osnovao upravo Schunk. 

20240817 190755

Bilo je govora i o tzv. stripu apsurda, konkretno, stripu za odrasle „Bez brkova“, kao i  pasicama Striptokok, koje su publiku uvele u govor o prošlosti i budućnosti stripa u Hrvatskoj kao mediju otvorenog izražavanja, kritike, cinizma i poruke koja se ponekad najbolje može prenijeti upravo crtežom. 

Schunk je izrazio žaljenje što nema dovoljno sluha za ovaj medij na kulturnoj sceni te naglasio da Hrvatskoj nedostaju kvalitetni festivali stripa, po uzoru na prošlost.

Strip je vezan i uz Viroviticu, prvi fanzin Gavran na području bivše države  stvoren je upravo u Virovitici, podsjetio je Schunk i poželio da neke nove generacije preuzmu inicijativu te ožive ljubav prema ovom mediju.

20240817 1910481

Na upit o planovima za budućnost, Schunk je rekao kako neki od planova ovise o Ministarstvu kulture i medija te da će odati kako je zasad u planu jedna knjiga i slikovnica za djecu te da bi u skoroj budućnosti volio ostvariti suradnju s poznatim i još uvijek aktivnim Alojzom Majetićem.

Iskazana je želja da se strip polako vrati i u školske klupe, ali u kontinuiranom obliku, koji bi i djeci i mentorima omogućio napredak i rezultat u vidu nekih novih fanzina ili autora u budućnosti. 

20240817 2106461

(icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content