ROKOVO 2024. Oduzima dah i malim i velikim posjetiteljima: Otvorena popularna izložba “Virovitica voli vlakove”

Izložba “Virovitica voli vlakove” koju društvo ljubitelja maketa, posebno onih željezničkih, organizira već sedmu godinu zaredom danas (srijeda) je u sklopu programa ovogodišnjeg Rokova otvorila svoja vrata.

Glavni “željezničar” tog društva Goran Denac tom je prigodom napomenuo da je izloženo oko 4000 eksponata koji čine svijet željeznice onakvim kakav jest, ali i kakav je bio nekada.

– Ovo “kako je bilo nekada” omiljeni nam je izazov pa smo ove godine u našu izložbu uvrstili temu Divljeg Zapada i Virovitice 80-ih godina. Nabavili smo i napravili za tu prigodu dvjestotinjak eksponata. Osim starih lokomotiva iz 19. stoljeća ovdje se mogu vidjeti i Ex-Yu šinobus i ostali vlakovi domaće željeznice iz tog doba. Imamo oko 30 članova, a njih desetak aktivno je non-stop, što posjetitelji mogu i primjetiti dolaskom u naše prostorije.
Osim toga, našim maketama se može upravljati i daljinski, a vjerujem da će, ako se po jutru dan poznaje, ovo biti jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg Rokova, ne samo za male, nego i za one malo starije – rekao nam je voditelj projekta Goran Denac.

Podsjetimo, riječ je o jedinstvenoj izložbi u ovom dijelu Europe, o postavu koji oduzima dah i djeci i odraslima. Ovu turističku atrakciju – izložbu maketa malih vlakova prepoznala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Izložbi je dodijeljena nacionalna godišnja nagrada Simply the best u kategoriji Kultura – zbirke i izložbe za 2017. godinu.

Makete željezničkih postaja, tunela i željezničke infrastrukture pokazuju ljepotu željezničkog prijevoza. Za stvaranje jedne makete grada potrebni su mjeseci rada, što se na kraju vidi i po rezultatima njihovog rada.

– Pazi se na svaki detalj, od krajobraza, zgrada pa sve do samih lokomotiva i vagona, od vanjskih do unutarnjih detalja, sjedala, kvaka, zastora, kreveta i ostalih sitnih detalja, a procedura izrade jedne scene traje 3 do 4 mjeseca – rekao je Denac.

Modele vlakova i njihove makete vole i stari i mladi, a osim što se može razgledati, mališani u izložbi mogu i sudjelovati, odnosno “provozati” kompozicije vlakova i za to dobiti diplomu.

Svi oni koji su propustili prvi dan izložbe mogu je razgledati u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica na Željezničkom kolodvoru u Virovitici od četvrtka, 15. do subote, 17. kolovoza,  od 17 do 20 sati.

(www.icv.hr, bs, ts, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content