ROKOVO 2024. Mladi Virovitičani crtežima dočarali legendu o zaštitniku svog grada – svetom Roku

Povodom 790. rođendana grada Virovitice, Gradski muzej Virovitica danas (petak) je održao likovnu radionicu pod nazivom “Nacrtaj svetog Roka”. Mladi Virovitičani, uzrasta od 6 do 12 godina, crtežom su zabilježili svoju viziju legende o svetom Roku i protagonista iste.

– Danas obilježavamo rođendan našeg grada, a samim time i dan našeg svetca zaštitnika – svetog Roka. Zanimljivo je spomenuti da je sveti Rok do 1994. bio zaštitnik isključivo naše župe, a tek od spomenute godine obilježavamo njegov spomendan kao zaštitnika Grada Virovitice. Svetac je to o kome će legendu danas čuti i naši najmlađi – objasnila nam je Anja Brabec Žeravica, voditeljica radionice i muzejska pedagoginja, netom prije početka likovne radionice.

20240816 181926

Okupljena djeca otisnula su se u avanturu zvanu mašta i svojim radovima pokazala kako oni vide zaštitnika našeg grada.

SVETAC SA ŠKOLJKAMA

Ovaj kršćanski svetac porijeklom iz Montpelliera živio je u 14. stoljeću, a život je posvetio pomaganju siromašnima i bolesnima. Zbog svog pokroviteljstva protiv zaraznih bolesti, sveti Rok bio je cijenjen u kasnom srednjem vijeku, osobito u talijanskim gradovima u kojima je djelovao iscjeliteljski.

Danas ga se često prikazuje kao hodočasnika sa štapom u hodu i školjkom, otvorenom ranom, anđelom uz bok i psom uz noge. Sveti Rok zaštitnik je pasa, vlasnika pasa, kirurga, invalida, neženja, bolesne stoke, oboljelih od kuge, kožnih osipa i bolesti, zaraznih bolesti, pošasti i epidemija.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content