Rana berba posljedica je ovogodišnjih visokih temperatura, Volenik: “Prisiljeni smo grožđe hladiti ledom, a kiselost se dnevno može smanjiti i do gram po kilogramu”

Klimatske promjene sve više utječu na poljoprivrednu proizvodnju diljem svijeta, a vinogradarstvo nije iznimka. Goran Volenik, vinogradar i predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko”, govorio je o izazovima s kojima se suočavaju vinogradari u današnjim uvjetima, te kako oni utječu na urod i kvalitetu vina.

Kako je istaknuo, njegov vinograd obuhvaća 1250 trsova, no uskoro planira proširenje te će taj broj “narasti” do dvije tisuće. Asortiman sorti uključuje muškat, traminac, bijeli pinot, graševinu i cabernet sauvignon, a prošlogodišnje štete, poput velike tuče, nanijele su značajnu štetu lozi što se odradilo i na ovogodišnji urod.

– Loza je bila oštećena od leda pa neki pupovi nisu krenuli kako bi trebali što je rezultiralo manjim urodom. Ipak, ono što je ove godine posebno karakteristično je vrlo rana berba, koja je počela mjesec dana ranije nego prošle godine. Razlog tome su konstantno visoke temperature koje su ubrzale dozrijevanje grožđa- ističe Volenik.

Iako visoke temperature dovode do ranijeg dozrijevanja grožđa, Volenik naglašava kako to ne utječe negativno na njegovu kvalitetu.

– Grožđu smeta previše vlage i kiše, a problem koji se javlja zbog visokih temperatura je potreba da sirovina tijekom berbe bude što hladnija. Zbog toga smo prisiljeni hladiti grožđe ledom, a dodatni izazov predstavlja i naglo smanjenje kiselina, koje može opasti i do gram po kilogramu dnevno- objašnjava.

Bolesti vinove loze ove godine nisu bile veliki problem, za razliku od prošle godine kada su se vinogradari borili s plamenjačom. Međutim, suša je ove godine privukla ptice koje napadaju grožđe, pa je i to jedan od razloga na koji otpada određeni postotak manjeg uroda koji će, u Goranovom slučaju, biti dovoljan za dvije i pol do tri tisuće litara vina uz iznimnu kvalitetu.

– Manji rod obično znači bolju kvalitetu, a posebno očekujem da će cabernet sauvignon biti odličan ove godine- pojašnjava.

Kako je već spomenuto, prošlogodišnja tuča prošle je godine bila velik problem, no vrućine koje su obilježile ovo ljeto vinogradu puno bolje odgovaraju.

– Ne sjećam se da je tuča bila toliko intenzivna kao prošle godine. Vinogradarstvo generalno bolje podnosi sušu, jer loza može pronaći dovoljno vlage čak i u sušnim uvjetima, ali prekomjerna vlaga uvijek može biti problem- kaže Volenik.

Spomenuo je Volenik i ledene berbe kao posebnu tehniku vinogradarstva, koje su rijetka pojava u ovom kraju.

– Ledena berba radi se kod velikih proizvođača koji mogu žrtvovati određeni postotak površina. To se događa vrlo rijetko, možda jednom u sedam godina, kada temperature padnu ispod -5 stupnjeva Celzijusa na desetak dana, a s obzirom na zime posljednjih nekoliko godina možemo očekivati kako će se njihov broj i smanjiti- zaključuje.

(www.icv.hr, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content