Radovi na obnovi kapele Uzašašća Gospodnjeg privode se kraju: U tijeku je sanacija prilaznog stubišta

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba sa suradnicima, pročelnicima Magdalenom Vidaković-Gelenčir i Božom Papcom, obišao je radove na obnovi kapele Uzašašća Gospodnjeg u kojoj se nalazi kripta obitelji Pejačević.

U sklopu kontinuiranih višegodišnjih ulaganju u obnovu ovog objekta koja se privodi kraju, u lipnju je završena tehnička dokumentacija za sanaciju prilaznog stubišta na kojemu su ovaj mjesec započeli radovi. Nakon što je uklonjeno postojeće betonsko stubište bit će izvedeni građevinski radovi na učvršćivanju potpornih zidova stubišta, te postavljena nova podloga za restaurirane stube i popločenja do ulaznog prostora. Njihovom postavljanju prethodi i postavljanje hidroizolacije radi zaštite ulaznog prostora kripte, za koju su u izradi i nova vrata umjesto postojećih dotrajalih koja su u sklopu radova također uklonjena. Ovo je nastavak višegodišnjih ulaganja koja financiraju Ministarstvo kulture i medija te Grad Našice.

Grad dugi niz godina u suradnji s Ministarstvom kontinuirano ulaže u ovaj objekt, rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– Objekt je izuzetno važan za naš grad, ima dugu povijest i to je razlog zašto ulažemo u njega. Od krova, gornjeg i donjeg dijela sjevernog pročelja, bočnih zidova, popločavanja okoliša i unutarnjeg uređenja došli smo do završne faze – saniranja prilaznog stubišta koje je bilo u lošem stanju. U proteklih nekoliko godina, kada su se radovi intenzivirali, Ministarstvo je osiguralo gotovo 144.000 eura, a Grad je osigurao oko 88.000 eura – rekao je gradonačelnik, te dodao kako je ova obnova važna za promidžbu grada ne samo u granicama Republike Hrvatske nego i izvan nje.

Kapela je izgrađena 1881. godine prema nacrtu arhitekta Hermana Bollea i spomenik je nulte kategorije. Pokraj nje je sahranjena Dora Pejačević, a kapela je uklopljena u okoliš Aleje lipa koja je već ranije uređena u sklopu obnove kulturne i prirodne baštine.

(nasice.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content