Radno ljeto: Studentima prava, informatike i zaštite na radu jedno je zajedničko – svi su proveli ljeto zarađujući u Virovitici

Najljepše je đačko doba, rekli bi naši stari. Kako se postaje sve „starijim đakom“, odnosno odlazi na studij, tako obveze mladih postaju veće. Velik dio studenata svoje je ljeto proveo radeći raznorazne poslove na području grada Virovitice, ali i Virovitičko-podravske županije. Viđate ih u trgovinama, knjižarama, kafićima i restoranima, za „šalterima“… Razgovarali smo s nekima od njih i provjerili kakvo je stanje na „studentskom“ tržištu rada te jesu li zadovoljni svojim primanjima.

Približno 230 zaposlenih studenata

Tijekom ljeta Studentski servis Veleučilišta u Virovitici tradicionalno bilježi povećan broj zaposlenih studenata.

– Veliki je broj studenata koji rade posredstvom Studentskog servisa Veleučilišta. Točnu statistiku vezanu za podatak u kojem gradu obavljaju poslove ne vodimo, ali možemo reći da smo izdali cca 230 ugovora za ljetni period. Studenti rade kako u samom gradu Virovitici te Virovitičko-podravskoj županiji, tako i u turističkim mjestima diljem hrvatske obale – objašnjava nam Marina Čordašev, stručna suradnica Studentskog servisa u Virovitici.

K.-Toplak2-Custom
Foto: K. Toplak

Najčešći „ljetni“ poslovi, prenose iz Studentskog servisa, jesu oni u turizmu – konobar, servirka, čistačica, sobarica, rad na recepciji, te poslovi u trgovinama. Zapošljavanje je dakako vidljivo i u drugim mjesecima, za vrijeme trajanja akademske godine, napominju iz Studentskog servisa – ponajviše u IT sektoru i u trgovinama. Prema Odluci o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2024. godinu, minimalna studentska satnica iznosi 5,25 eura neto, a plaće studenata ovise o broju odrađenih sati.

Kada je riječ o nezadovoljstvu studenata poslom koji obavljaju, iz virovitičkog Studentskog servisa tvrde kako ne bilježe veće prigovore. Eventualno nezadovoljstvo javlja se zbog prolongiranja isplate studentske plaće, kažu. Poslodavci također nemaju većih pritužbi, što potvrđuje činjenica da redovito angažiraju studente za rad te objavljuju oglase za isti.

Među knjigama i tijekom ljeta

Kada nije na studiju sigurnosti i zaštite Veleučilišta u Karlovcu, smjer zaštita na radu, studentica Monika svoje ljeto provodi u virovitičkoj knjižari, također okružena knjigama.

1000065031-Custom

– Opis mog posla jest pomoćni radnik u trgovini te narudžba i isporuka školskih udžbenika za novu školsku godinu. Na plaću se ne mogu žaliti jer u ova tri mjeseca zaradim dovoljno da si mogu priuštiti sve što mi je potrebno – ističe Monika, osvrnuvši se na odnos poslodavca prema studentima – Iz vlastitog primjera, poslodavac jako dobro reagira na studente kao radnu snagu i potpora nam je pri obavljanju posla, a sve to rezultira našom produktivnošću. Jedino na što bih kao student skrenula pažnju jest potreba za povećanjem studentskih poslova na širem virovitičkom području. Mladima puno znači bilo koja vrsta zarade, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada imaju više slobodnog vremena – zaključuje ova studentica zadnje godine diplomskog studija.

Ljeto među policajcima

Jedna od onih koji su ljetne mjesece proveli radno bila je i Antonela, studentica 4. godine Pravnog fakulteta u Osijeku. Na pomalo netipičnom mjestu za studente, ova mlada djevojka vrijeme van fakulteta provodila je u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj.

1000065334-1-Custom

– Tijekom ljeta obavljala sam administrativne poslove u Policijskoj upravi Virovitica, točnije radila sam na izradi osobnih iskaznica te uručivanju osobnih dokumenata, putnih isprava i vozačkih dozvola. Bila sam plaćena po satu, minimalnom studentskom satnicom. Iako sam svojim poslodavcem izuzetno zadovoljna, smatram da bi povećanje kako satnice, tako i plaće, pružalo nama studentima veću motivaciju za rad. Ovaj iznos nije dovoljan za pokriće mojih troškova, ne samo studentskih, već i svih ostalih – objašnjava nam studentica prava.

Antonela ne radi tijekom trajanja same akademske godine, ali smatra kako studentskim poslovima mladi dobivaju dodatno iskustvo za neka daljnja zaposlenja, kao i prijeko potreban džeparac. Ako ste marljivi i svome poslu pristupate odgovorno, nema razloga za nezadovoljstvo ni studenta ni poslodavca, kaže.

Studenti izjednačeni s ostalim radnicima

Hrvoje je student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, smjer informacijsko-poslovnih sustava. Međutim, tijekom ljeta ovaj je mladić daleko od studija informatike – radeći u poznatom njemačkom trgovačkom lancu sa sjedištem u Virovitici. Opis njegovog posla jest punjenje polica te slaganje i uređivanje trgovine, a ovo mu je drugo ljeto provedeno upravo ondje.

1000065493

– Kada sam prošle godine došao na to radno mjesto, nisam bio upoznat s načinom obavljanja posla i iskreno govoreći, bio sam puno lošiji radnik nego što sam danas. Ipak, i tada i sada imam punu podršku tamošnjeg kolektiva, od voditelja poslovnice do svakog kolege pojedinačno. Poučen vlastitim iskustvom, mogu reći da se studenta poštuje kao radnika te da nas se tretira kao svakog drugog zaposlenika, a ne samo kao ispomoć tijekom ljetnih mjeseci – govori nam Hrvoje.

Svojom studentskom satnicom izuzetno je zadovoljan, radeći za 6 eura tjedno, a nedjeljom i praznikom za visokih 9 eura. To je zaista lijep iznos, kaže. Ipak, kako uslijed obveza na fakultetu i treniranja rukometa ostatak godine ne radi, troškove studentskog života i stanovanja pokrivaju mu roditelji.

veleuciliste-3-Custom

Svi sugovornici smatraju kako je zapošljavanje studenata trenutno na visokoj razini, kao i studentska satnica, ali mjesta za napredak uvijek ima. Naposljetku, tema koja već godinama „visi u zraku“ jest pribrojavanje studentskih poslova u godine staža ovih mladih ljudi, ali to je pitanje koje će, čini se, još neko vrijeme ostati neodgovoreno.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, K. Toplak, ustupljene fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content