Primarijus Aleksandar Včev zaslužan je za ustroj studija fizioterapije u Orahovici: Ulaganje u novi medicinski kadar odgovor je na potrebe svih pet slavonskih županija

Primarijus Aleksandar Včev jedan je od najzaslužnijih ljudi što je Orahovica danas studentski grad. Včev, inače rođeni Orahovčanin, dekan je Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, gdje se od 2016. godine održava i nastava sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija fizioterapije.

Tri godine potom, odlukom Gradskog vijeća Orahovice, Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo darovana je Kurija Mihalović u kojoj se nakon obnove smjestio Centar za prevenciju, dijagnostiku terapiju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika kao nastavna baza fakulteta.

Odgovarajući na potrebe zdravstva, a na inicijativu Aleksandra Včeva, u Novoj Gradišci pokrenut je preddiplomski studij sestrinstva, a u Slavonskom Brodu diplomski sveučilišni studij sestrinstva. Tako Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka odgovara na potrebe svih pet slavonskih županija po pitanju stvarnih potreba na tržištu rada, a u čemu je uloga Aleksandra Včeva doista nemjerljiva.

Za izniman doprinos ustroju i djelovanju sveučilišnog preddiplomskog studija fizioterapije u Orahovici ove godine primarijus Včev primio je javno priznanje Virovitičko-podravske županije.

– Rođen sam u Orahovici i ovaj grad i županija su u mojem srcu. Znate kako kažu; najteže je biti prepoznat u svom kraju i zato sam posebno sretan i ponosan što je moj kraj prepoznao veliki trud koji ulažem u Orahovici i obrazovanje u ovom prelijepom gradu. Ovo je za mene veliko priznanje i zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji na tome. Ova nagrada je ujedno i nagrada za sve nas koji radimo ovdje i veliki motiv da nastavimo još jače i više razvijati obrazovanje mladih u ovom gradu i našoj Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je dekan Včev.

Osim toga, on je jedan je od osnivača Nacionalnog odbora za borbu protiv virusnog hepatitisa. Jedno vrijeme bio je i ravnatelj KBC-a Osijek te dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku. Od 2014. redoviti je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, a od 2017. godine redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

Član je i Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog internističkog društva, Hrvatskog društva za integrativnu medicinu, Hrvatskog gastroenterološkog društva, Europskog društva za integrativnu medicinu, Svjetskog udruženja gastroenterologa, Hrvatske liječničke komore i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991.

Osim toga, osnivač je i Zavoda za biološku antropologiju, Zavoda za dentalnu medicinu, Zavoda za mineralni metabolizam, Zavoda za integrativnu medicinu, Zavoda za kliničku medicinu i Zavoda za kliničku epidemiologiju na Medicinskom fakultetu Osijek.

(www.icv.hr, I. B., Ž. Đ. L., foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content