Povodom 30. obljetnice osnutka 81. gardijskoj bojnoj „Kumovi“ uručena zahvalnica Grada Virovitice: Bila je ključna postrojba u Domovinskom ratu

Zahvalnica Grada Virovitice ove godine dodijeljena je 81. gardijskoj bojni „Kumovi“ u povodu njezinih nemjerljivih zasluga i 30. obljetnice osnutka.

Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“ bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi u Domovinskom ratu. Nakon više od godinu dana intenzivne obuke bojna je u ožujku 1995. dobila status podstožerne postrojbe, ulazeći tako u krug elitnih postrojbi Hrvatske vojske za najsloženije zadaće.

Svoj ratni put započela je u operaciji „Bljesak“ kao glavna snaga, uspješno ulazeći u Okučane te izvodeći helikopterski desant u zaleđe neprijatelja, značajno doprinoseći konačnom slomu neprijateljskih snaga u zapadnoj Slavoniji.

Bojna je sudjelovala u operaciji „Ljeto ’95.“ probijajući čvrste neprijateljske linije na Šator planini, što je bilo ključno za provedbu VRO „Oluja“. U Oluji je branila bok 4. i 7. gardijske brigade i sudjelovala u napadu. Ratni put završila je sudjelovanjem u operaciji „Maestral“.

U svim operacijama „Kumovi“ su ispunili očekivanja nadređenih zapovjedništava, izvodeći većinu operacija na planinskim područjima. Operacija „Ljeto ’95.“ bila je najzahtjevnija zbog probijanja utvrđene obrane na teško prohodnom planinskom području, što je poticajno utjecalo na ritam napada drugih postrojbi.

Za slobodnu i demokratsku Hrvatsku „Kumovi“ su ugradili živote 21 gardista, a 169 ih je ranjeno. Bojna nije imala nestalih.

Odlikovana je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog za hrabrost i junaštvo svojih pripadnika, a prestala je postojati u travnju 1996. godine kada je integrirana u sastav 2. gardijske brigade „Gromovi“. Njen ratni zapovjednik bio je današnji brigadni general Renato Romić.

SPECIJAL ROKOVO Udruga 81. HV Kumovi scaled

U njegovo ime, kao i u ime cijele bojne na ovom vrijednom priznanju Grada Virovitice zahvalio je njen pripadnik, danas tajnik Udruge 81. gardijske bojne Michael Mikolčić.

– Izuzetno smo počašćeni što su Grad Virovitica i gradonačelnik Ivica Kirin prepoznali naš rad na očuvanju sjećanja na Domovinski rat. Uvijek smo bili uz naš grad i sugrađane, kako u ratu, tako i sada u miru. To zajedništvo najbolje pokazuje proslava osnutka naše postrojbe koju smo organizirali u svibnju – istaknuo je tajnik Udruge 81. gardijske bojne Michael Mikolčić.

(www.icv.hr, bs, mš; Foto: M. Šolc, arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content