Podravski povrtlari proveli akciju besplatnog dijeljenja povrća okupljenim građanima u Virovitici: “OPG-ovci traže kontrolu uvoznih proizvoda”

Podravski povrtlari danas (četvrtak) su održali besplatnu akciju dijeljenja povrća svim zainteresiranim građanima kod virovitičkog “sata”. Razlog održavanja akcije je, navode povrtlari, ukazivanje na neriješeni problem s nelojalnom konkurencijom, odnosno privilegiranja uvoznog povrća na tržištu.

– Kapacitet proizvodnje mog OPG-a jest 350 do 400 tona povrća godišnje. Dobro je dokle god uspijemo prodati barem 80 posto međutim problem je po kakvim se cijenama to povrće proda. Paprika, koja mi je primarna kultura, otišla je za 80 centi, a moja proizvodna cijena iznosi 1 euro. Krastavcu je u određenom trenutku otkupna cijena bila 20 centi. To je situacija u kojoj ja kao proizvođač ne vidim smisao za nastavak proizvodnje – ističe Ivan Počepan iz Rogovca, jedan od organizatora akcije.

IMG 4090

Lokalni su proizvođači, kaže Počepan, mogli tone povrća baciti, ali su ga odlučili podijeliti građanima jer im je mrska i sama ideja bacanja povrća, u čiji je rast i dozrijevanje uloženo puno truda. Sudionici ove akcije nadaju se poboljšanju cjelokupnog stanja u ratarstvu i početku dijaloga s Ministarstvom poljoprivrede kako bi se sporni problem riješio.

– Rješenje ovog problema jest zaštita domaćeg proizvođača, samo tako možemo doći do prehrambene neovisnosti. Također, pomoglo bi i smanjenje poreza za OPG-ovce, kontroliranje marži u trgovinama, kontrola uvoza i zaštita domaćih proizvođača od uvoza u vrijeme berbi – objašnjava Počepan.

PODRŠKA SA SVIH STRANA

Ovaj podravski OPG-ovac ističe kako ima podršku svih proizvođača iz „panonskog bazena“ proizvodnje hrane. Svoju podršku domaćim proizvođačima došao je iskazati i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

IMG 4111

– Grad Virovitica stoji uz svoje ljude i domaće proizvođače koji se godinama bore za adekvatne cijene i plasiranje vlastitih proizvoda na tržište. Vjerujem da sami proizvođači nisu ljuti što se toliko uvozi iz Europske unije, već problem predstavlja nekontroliran uvoz proizvoda čudne kvalitete iz zemalja izvan EU. Kako sam i sam kupac, mogu potvrditi da se naši proizvodi svrstavaju među najbolje. Moja obitelj kupuje kod domaćih proizvođača na Gradskoj tržnici i na taj način nastojimo pružiti podršku ovim vrijednim ljudima. Također, hvala svim građanima koji kupuju domaće – rekao je gradonačelnik Kirin, ustvrdivši kako mu je drago da virovitička tržnica i dalje radi punom parom, unatoč svim trgovačkim centrima u gradu.

Akciji su se odazvali i mnogi građani. Među njima je i Milan iz Rezovačkih Krčevina koji je kući ponio nekoliko domaćih pečenjaka te glavica kupusa, nutritivno puno kvalitetnijih od onih kupovnih.

– Ovakve akcije darivanja povrća puno mi znače. Kako ne obrađujem vlastiti vrt, povrće mi uvijek dobro dođe – kaže.

IMG 4073

Iako su se ljudi unaprijed skupili s već pripremljenim košarama, bilo je i onih koji su se kod virovitičkog “sata” slučajno našli.

– Nisam ni znala što se organizira, sasvim slučajno sam se ovdje zatekla prilikom posjete doktoru. Svakako pohvaljujem ovakve akcije jer, iako imam vlastiti vrt, sav plod se osušio – otkriva nam Jasmina iz Slatine, koja je uspjela “uhvatiti” nekoliko paprika i lubenicu.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content