OPĆINA PITOMAČA I ove godine ostvarena potpora za skelu “Banov brod” prema Križnici

I u 2024. godini Ministarstvo mora, prometa i infrastruke odobrilo je Općini Pitomača tekuća sredstva kroz Javni poziv za dodjelu pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Općinski načelnik Željko Grgačić sklopio je Ugovor o sufinanciranju tekućih troškova za skelu “Banov brod” s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture čime su odobrena sredstva pomoći u ukupnom iznosu od 71.207,61 eura s kojima će se pokriti trošak plaće posade za cijelu 2024. godinu te troškovi održavanja opreme na skeli.

Skela “Banov Brod” je nova skela u upotrebi od 01. lipnja 2023. godine kojom se svakodnevno odvija plovidba preko rijeke Drave prema prekodravskom naselju Križnica. Nabavljena je u sklopu projekta “Izgradnja nove skele Križnica” kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost.

Obim prometa skele “Banov brod” u oba smjera svake godine se povećava. U 2023. godini prevezeno je cca 47.000 putnika i cca 30.700 vozila. Skela je jedina mogućnost prijelaza rijeke za vozila za naselje Križnica. Ukupne je nosivosti 30 tona, dozvoljeni osovinski pritisak je 5 tona i kapaciteta 50 putnika, vozi svaki sat, svaki dan cijele godine za vrijeme dnevne vidljivosti i povoljnog vodostaja.

(pitomaca.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content