Matica slovačka Jelisavac svečanom sjednicom proslavila 30. obljetnicu osnutka i 135 godina od doseljenja Slovaka

U Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu, povodom 30. obljetnice osnutka jučer (nedjelja) je održana svečana sjednica Matice slovačke Jelisavac i obilježavanje 135 godina doseljenja Slovaka u Jelisavac.

Na samo početku svečane sjednice predsjednik Danijel Kubala pozdravio je sve prisutne te se zahvalio svima na predanom radu i trudu u proteklih 30 godina, također se zahvalio i nekadašnjim predsjednicima Vilku Hulaku i Vladi Hulaku.

Na svečanoj sjednici nazočili su i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Ana Kanđera – Legčević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda te drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Danijel Kubala rekao je kako sa svojim djelovanjem preko SKUD -a “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac organiziraju razna događanja i manifestacije, a preko Vijeća slovačke nacionalne manjine na županijskoj i gradskoj razini nastoje rješavati sve probleme u mjestu Jelisavac.

– Ove godine obilježavamo 30 godina od osnivanja Matice slovačke Jelisavac. Matica slovačka osnovana je 5. lipnja 1994.godine, a prvi osnivači Matice bilo su Vilko Hulak, Tomislav Rajković i Tihomir Mohila. Matica slovačka ima jednu jako važnu društvenu, političku i kulturnu funkciju u našoj zajednici. Mi kroz kulturno-umjetničko društvo organiziramo folklorne nastupe i kulturne događaje. Jedna od najznačajnijih manifestacija je “Dani Slovaka u Jelisavacu – Večer korbačika” koja se ove godine održala po dvadeseti put. Politički djelujemo preko Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko -baranjske županije i Grada Našica gdje imamo većinu članova. Moram naglasiti kako se također bavimo i pitanjima koja su važna za mjesto Jelisavac uključujući brigu o učenju slovačkog jezika u školi. Također, surađujemo i s ostalih 14 matica slovačkih u Hrvatskoj pod krovnom organizacijom Saveza Slovaka. Redovito posjećujemo jedni druge te sudjelujemo u međusobnim manifestacijama i događajima čime jačamo veze unutar slovačke zajednice u Hrvatskoj  – rekao je predsjednik D. Kubala.

Tajnica Antonela Gvozdanović ukratko je podsjetila na povijest Matice slovačke, a na ovoj obljetnici svoje su čestitke uputili i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba rekao je kako Matica slovačka svoje aktivnosti realizira kroz kulturni, povijesni i društveni rad te je naglasio kako se kulturne raznolikosti moraju očuvati.

-Matica slovačka Jelisavac slavi svoju 30. obljetnicu osnutka te mi je ovo prilika kako bih im čestitao na njihovom predanom radu i trudu. Također se želim zahvaliti na svemu što čine za našu zajednicu. Grad Našice je centar slovačke nacionalne manjine koja sa svojom kulturom, jezikom i običajima obogaćuju našu sredinu te promiču naš grad kako lokalno tako i međunarodno, a posebno u Republici Slovačkoj. Osobno sam nekoliko puta imao priliku posjetiti Slovačku tijekom ovoga mandata i iskusiti njihovu srdačnost i gostoljubivost. U sjećanju mi je posebno ostao posjet Staroj Bistrici odakle i potječu korijeni Jelisavčana. Osjetiti njihovo gostoprimstvo i zajedništvo je nešto posebno gdje ponosno predstavljaš svoj Grad Našice i Republiku Hrvatsku te biti na mjestu koje nam je pružilo svoju prijateljsku ruku tijekom Domovinskog rata primivši našu djecu, to je zaista nešto što se ne može nikada zaboraviti. Upravo to pokazuje kako se pravi prijatelji poznaju u teškim vremenima – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Vladimir Bilek saborski zastupnik istaknuo je važnost očuvanja kulturnog identiteta nacionalni manjina, kao i doprinos slovačke zajednice hrvatskom društvu.

-Možemo reći kako se ovaj vikend zaista obilježavaju jedne prekrasne obljetnice u Jelisavcu. Prije svega čestitam svima na 135. godišnjici doseljavanja Slovaka, ali isto tako i na 30. obljetnici Matice slovačke Jelisavac za koju možemo reći kako je sa svojim djelovanjem obilježila ovaj kraj. Od sveg srca svima njim čestitam na njihovim velikim obljetnicama i vjerujem kako će se nastaviti očuvanje jezika, tradicije i kulture te da će i dalje obogaćivati Grad Našice i našički kraj, ali i Osječku – baranjsku županiju – rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar izrazio je posebno zadovoljstvo povodom obilježavanja 30.obljetnice Matice slovačke Jelisavac.

– Moram istaknuti kako se dan prije održavala manifestacija “Večer korbačika” koja se u Jelisavcu održava 20 godina i ovim putem želim pohvaliti zajedništvo domaćina i gostiju koji su mogli uživati u toj tradicionalnoj deliciji. Svečanom sjednicom obilježavamo 30. obljetnicu Matice slovačke Jelisavac, ali i 135. godišnjicu dolaska Slovaka u Jelisavac. Moram izraziti veliko poštovanje na njihovoj hrabrosti i upornosti kad su prije toliko godina napustili svoje domove i rodbinu krenuvši na dug i neizvjestan put u potrazi za srećom na području Našica. Kada su došli u Jelisavac morali su krenuti od nule, tako su izgrađivali domove, njive i tako doprinijeli našoj zajednici. Njihova kultura, običaji i vrijednosti prisutne su 135 godina te danas kroz brojne udruge koje djeluju u Jelisavcu i dalje promiču kulturu i običaje. Želim im čestitati na njihovom predanom radu i trudu te da i u budućnosti budu jednako vrijedni i da i dalje razvijaju svoje mjesto – rekao je K. Žagar.

Na kraju svečane sjednice organizatori su se zahvalili svima koji su kroz godine doprinijeli uspjehu i napretku Matice slovačke, a posebno priznanje dodijeljeno je bivšim predsjednicima i tajnicama. Predsjednik Danijel Kubala svim članovima i volonterima uručio je zahvalnice za njihovu predanost i rad u unapređenju Matice slovačke.

Nakon svečane sjednice, program se nastavio na Nogometnom igralištu “Korea” gdje je u organizaciji Mjesnog odbora Jelisavac i NK “Vihor” Jelisavac organiziran raznoliki program, a mnogobrojni posjetitelji mogli se opustiti u zanimljivim događajima. Večer je zaključena koncertom Stjepana Jeršeka Štefa.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content