KOLO, TAMBURICE I NARODNO VESELJE U povodu Rokova Virovitica zaplesala na 3. smotri folklora “Gdje se čuje i što i kaj”

Virovitica je danas (četvrtak) bila u ritmu tradicije i kulturne baštine koji je donijela 3. Smotra folklora “Gdje se čuje i što i kaj”. Ova prepoznatljiva manifestacija, koja se održava u čast Dana grada Virovitice – Rokova, okupila je brojne ljubitelje folklora i kulturnog stvaralaštva, nudeći im jedinstven doživljaj bogatstva narodnih plesova i pjesama.

Organizatori, Kulturno-umjetničko društvo Virovitica, uspjeli su stvoriti nezaboravnu večer koja je obuhvatila širok spektar folklornih izraza, predstavljajući najbolje od slavonske i podravske tradicije. Program je započeo nastupom domaćina – KUD-a Virovitica, čiji su članovi prikazali bogatstvo pjesama i plesova iz Zagorja, a kasnije su izveli i balski starogradski ples te pjesme i plesove Podravine čime su zatvorili ovogodišnju “rokovsku” smotru. 

Nakon njih, na pozornici se predstavio KUD „Dugo selo“ iz Lukača, koji tijekom godine organizira edukativne radionice te tradicionalne manifestacije, a na ovoj smotri oduševili su prisutne plesovima i pjesmama Slavonije. Muška pjevačka skupina Šokadija iz Starog Mikanovca, koja je poznata po izvođenju tradicijskih i autorskih pjesama, donijela je poseban ugođaj sa skladbama poput “Kapa”, “Čaše zveče cilo veče”, “Fajferica” i “Tko je kriv”. 

KUD Podravina iz Čađavice, koji je već dugi niz godina poznat po organizaciji Međunarodne smotre folklora “Petrovo je i žito se zlati”, predstavio se sa spletom pjesama i plesova Slavonije. U završnom dijelu smotre, Matica umirovljeničkih udruga VPŽ-a predstavila je splet slavonskih plesova.

KUD Virovitica ovom prigodom podijelio je Zahvalnice svim Društvima koja su svojim nastupima uveličali ovo folklorno druženja, a posebnu Zahvalnicu dodijelili su svom koreografu Igoru Juranu za 25 godina rada i stvaranja u ovom virovitičkom Društvu.

Smotra folklora “Gdje se čuje i što i kaj” bila je prava proslava kulturne baštine, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u raznolikim i bogatim tradicijskim izvedbama i na ovogodišnjem Rokovu.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš i K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content