Kako do dobrih fotografija na pametnom telefonu? Evo prvih koraka za početnike

Prije no što se upustite u snimanje fotografija pametnim telefonom, vrijedi naučiti nešto o osnovama fotografskog zanata. U ovom ćete vodiču naći osnovne postavke i najvažnije tehničke aspekte, prenosi Tportal.

Osnovne postavke kamere za fotografiranje pametnim telefonom

Promjena postavki fotoaparata može dramatično utjecati na rezultate fotografije s vašeg pametnog telefona. Za početak, preporučujemo promjenu ove tri postavke.

1) Ekspozicija

Iako kamere na pametnim telefonima nemaju toliko mogućnosti mijenjanja postavki kao DSLR i bezzrcalne kamere, možete (i trebate) promijeniti ekspoziciju.

Količina svjetlosti koju puštate u svoju kameru imat će značajan utjecaj na vaše rezultate. Ne biste trebali slijepo vjerovati automatskim postavkama svog pametnog telefona.

U većini slučajeva ekspoziciju možete promijeniti pomoću klizača na zaslonu. Ovisno o vašem uređaju, možda ćete imati i mogućnost zaključavanja ekspozicije. Ako je tomu tako, iskoristite to u najvećoj mogućoj mjeri.

2) Filteri

Filteri mogu automatski poboljšati vaše fotografije ili ih učiniti atraktivnijima bez uređivanja i drugih prilagodbi. Njihova dostupnost ovisit će o tome koji uređaj imate. U iPhoneu ćete, na primjer, naći filtere kao što su Vivid i Dramatic.

Moguće je i naknadno dodavanje filtera putem softvera za uređivanje i Instagrama.

3) Postavke zumiranja

Općenito, uputno je izbjegavati zumiranje 2x i veće na pametnom telefonu kad god je to moguće. Zadržite se između 0,5 i 1x.

Alternativno, možete se probati približiti tome što snimate što je više moguće i/ili kupiti vanjske leće za vaš mobitel. To može biti skupo, pa razmislite je li vam doista potrebno.

Važni tehnički aspekti fotografije pametnim telefonom

1) Kompozicija

Kompozicija je jedan od najvažnijih elemenata dobre fotografije. Morate voditi računa o glavnom predmetu fotografije. Nakon što znate što će biti primarna stvar na vašoj slici, morate razmisliti gdje ćete ju smjestiti. Na primjer, brojni fotografi koriste pravilo trećina.

Također možete koristiti linije vodilice s elementima kao što su rijeke i drveće kako biste usmjerili pogled gledatelja kamo želite.

2) Rasvjeta

Osim ekspozicije, morate uzeti u obzir i osvjetljenje. Vaše će fotografije izgledati drugačije ovisno o dobu dana u koje ih snimate, a također ćete morati razmisliti o tome hoćete li koristiti prirodno ili umjetno osvjetljenje.

Najbolje je pametnim telefonom fotografirati tijekom dana uz blaže osvjetljenje, primjerice ujutro. Ako je vrijeme tijekom kojeg možete fotografirati ograničeno, bolje je snimiti nekoliko fotografija nego nijednu.

3) Boje

Trebali biste se usredotočiti na boje koje izgledaju dobro i nadopunjuju jedna drugu. Kako biste to učinili, morat ćete eksperimentirati i vidjeti koje vam se kombinacije najviše sviđaju.

Također možete koristiti teoriju boja kako biste razumjeli kako različite boje međusobno funkcioniraju.

Upoznajte svoj pametni telefon

Nisu svi pametni telefoni isti. Neki su, primjerice, bolji za portrete, dok drugi odlično služe za pejzaže.

Pročitajte iskustva drugih koji imaju isti model i eksperimentirajte dok ne dobijete rezultate koji vam najbolje odgovaraju, piše Make Use Of.

(tportal.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content