Iz ljekarni se povlači lijek koji Hrvati masovno koriste, a za koji nema zamjene

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je u srijedu da u suradnji s tvrtkom Medika d. d. provodi povlačenje serije “0956” lijeka FOLSAEURE amp 10x5mg (folna kiselina), prenosi poslovni.hr.

HALMED navodi da se lijek povlači zbog “neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na moguću prisutnost čestica u otopini”.

– Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept – rekao je HALMED.

HALMED je usput pozvao sve zdravstvene radnike i pacijente da mu prijave nuspojave lijekova koje propisuju, odnosno uzimaju.

Folna kiselina je umjetno dobiven oblik vitamina B9 (folat). Folati se nalaze u špinatu, kelju, brokuli, avokadu, citrusima, jajima i telećoj jetri.

Folna kiselina sudjeluje u proizvodnji genetičkog materijala (DNA), popravku DNA i umnožavanju stanica. U kombinaciji s drugim vitaminima sudjeluje u regulaciji koncentracije homocisteina u krvi što doprinosi zdravlju krvnih žila i srca. Uz to, pomaže u sazrijevanju crvenih krvnih stanica i igra važnu ulogu u prevenciji urođenih defekata kod djece.

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content