INTERVJU S GRADONAČELNIKOM IVICOM KIRINOM: “Viroviticu očekuje 10 velikih gradilišta istovremeno, ulažemo u standard i kvalitetu života”

Povodom Dana grada Virovitice i 790. rođendana grada razgovarali smo s gradonačelnikom Ivicom Kirinom. Ovaj poseban dan pruža izvrsnu priliku za pregled ključnih postignuća i izazova koji su obilježili period od Rokova prošle godine, kao i za razmatranje budućih planova i inicijativa koje će oblikovati smjer u kojemu će se grad dalje razvijati.

Proteklih godinu dana na području Grada Virovitice provedeni su brojni značajni projekti i ulaganja koji su imali dubok utjecaj na kvalitetu života njenih stanovnika, a pravi investicijski val tek dolazi.

U REALIZACIJI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI NA KOJE SE ČEKALO DESETLJEĆIMA

Ovogodišnju veliku obljetnicu Grada obilježit će dugo očekivani radovi na infrastrukturnim projektima, na čiju se realizaciju čekalo desetljećima.

– Najvažniji i najveći projekt je izgradnja brze ceste od Virovitice do Zagreba, a prošle godine započeli su i radovi od Bjelovara prema Virovitici. Ako gledamo kronološki, politički napori za ovaj projekt traju već 30 godina, a u mandatu premijera Plenkovića dolazi do njegove realizacije. Poanta cijele priče nije simbolika da će put do Zagreba trajati sat vremena, već to da je riječ o cesti koja je važna zbog razvoja gospodarstva i stavljanja u punu funkciju poduzetničkih zona grada Virovitice te dotoka kapitala, ljudi i investicija ne samo u naš grad i županiju, već i ovaj dio Hrvatske – ističe gradonačelnik.

brza cesta dron foto icv 1 e1723792517842
Izgradnja brze ceste u tijeku

Drugi veliki projekt, na kojemu se radilo preko 17 godina, jest uređenje Virovitičkih jezera, odnosno „Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice“. Svrha zahvata je unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih ribnjaka.

Projekt je krenuo s realizacijom prošle godine, a završetkom radova pokrenut će se turističko uređenje ribnjaka koje se planira prijaviti na EU fondove.

– U tijeku je i izgradanja zgrade Državnog arhiva, ove godine očekuje se završetak zgrade Obiteljskog centra, a obnavljamo i Vanadis, kultni klub i nekadašnje omiljeno okupljalište mladih Virovitičana. Završavamo izgradnju prometnog i dječjeg poligona na Trgu dr. Ante Starčevića, obnavljamo dječja igrališta… Intenzivno radimo na 30 projekata od kojih su neki u fazi realizacije, neki u projektiranju, a za neke rješavamo financijsku konstrukciju. Pravi investicijski ciklus nas tek očekuje i uskoro će Virovitica u provedbi imati najveći broj projekata u svojoj povijesti – objašnjava Kirin.

20240806 110603 Custom 1
Izgradnja novog Državnog arhiva u Virovitici, foto: K. Toplak

OBNOVA GRADSKIH PROMETNICA I JAVNIH OBJEKATA

Kada je riječ o projektima obnove prometnica i ostalih javnih objekata na području Grada, gradonačelnik Kirin konstatira kako su prioritet frekventne zone u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, ponajviše zbog velikog broja djece koja svakodnevno tuda prolaze.

– Nakon rekonstrukcije dijela Masarykove ulice, ove godine očekuju nas radovi u Ulici Zbora narodne garde. U tijeku su radovi na izgradnji spoja ulica Zrinski vrt – Josipa Jurja Strossmayera, a ovih dana potpisali smo i ugovor za sanaciju pješačkih staza u ulicama Pavla Radića i Junija Palmotića, kao i za sanaciju i modernizaciju ulica u gradu i prigradskim naseljima. Započela je izgradnja parkirališta kod Centra kulture, krajem godine očekujemo početak izgradnje spojne ceste s parkiralištima uz zapadni dio Opće bolnice, radimo dokumentaciju za biciklističku stazu i javnu rasvjetu za cestu prema Podgorju – navodi.

Kada je riječ o ulaganju u sport, Kirin objašnjava sljedeće:

– Nedavno smo pokrenuli navodnjavanje nogometnih terena na kojima do sada nije bilo riješeno automatsko navodnjavanje, a to su Milanovac, Rezovac, Podgorje i Korija. Paralelno završavamo i projektnu dokumentaciju za rasvjetu svih nogometnih igrališta na području grada kako bismo omogućili da se ona koriste i u večernjim satima, osobito kada je dan kraći – govori.

Važni projekt realizirani su i u području školstva, na odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić dobila je novo multifunkcionalno igralište koje se sada koristi za šest sportova. Novo igralište, košarkaško i malonogometno, izgrađeno je i pri Područnoj školi u Rezovcu, a mališani su kod Zgrade 2 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ dobili nova igrala. U COOR-u, Zgradi 5 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić rekonstruiran je sustav grijanja i hlađenja, Brlići su obnovili i krovište razredne nastave, a na Zgradu 3 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ postavljeni su solari – ističe Kirin.

Idejni projekt Projekt razvoja zelene infrastrukture uzeg centra grada Virovitice 45 1
Projekt uređenja parka i užeg centra grada

UREĐENJE PARKOVA I NOVIH ZELENIH POVRŠINA

Tijekom protekle i ove godine na području grada i prigradskih naselja posađeno je oko 750 novih stabala, a sve u sklopu projekta „Grad koji diše – faza I.“.

– Projekt je još u provedbi, a očekuju nas još i II. i III. faza navedenog projekta. Nove zelene površine, stabla i grmove građani mogu očekivati i u sklopu projekta uređenja užeg centra grada, gdje planiramo izgradnju parka uz Spojnu cestu – “Čarobna šuma”, sadnju drvoreda Gajevoj ulici, uređenje Trga dr. Franje Tuđmana te uređenje parka oko sata na Trgu kralja Tomislava i spoja dvaju trgova. Uglavnom, očekuje nas sadnja preko 1.100 stabala te 500-tinjak grmova. Plan nam je ove godine urediti i park u Koriji, započeti uređenje trga ispred Mjesnog doma u Milanovcu, pripremiti uređenje parka u Južnom bloku, uređenje prostora oko Centra kulture te nastaviti sa sadnjom drvoreda po svim dijelovima grada – kako u gradskim ulicama tako i na nerazvrstanim cestama izvan grada – rekao je Kirin.

BAZENI, NOVA GLAZBENA ŠKOLA, VRTIĆ, VETERANSKI CENTAR…

Kako je najavljeno u samom uvodu, Grad Viroviticu pravi investicijski ciklus tek očekuje.

– Nova Glazbena škola, gradski bazeni, novi vrtić, Veteranski centar samo su neki od projekata koji nas očekuju u narednom periodu i zahvaljujući kojima će Virovitica biti najveće gradilište u svojoj povijesti. Potpisali smo ugovor za izgradnju nove zgrade Glazbene škole, u tijeku je postupak javne nabave za bazene i vrtić, očekujemo odluku o stopostotnom financiranju za III. osnovnu školu preko NPOO-a, a predstoje nam i radovi na energetskoj obnovi zgrada OŠ Vladimir Nazor te vrtića u Ulici Ljudevita Gaja (stari COOR) – objašnjava nam gradonačelnik.

glazbena
Nova Glazbena škola

Do kraja godine moguća je i spremnost Ministarstva hrvatskih branitelja za izgradnju Veteranskog centra, a očekuju se i rezultati natječaja za financiranje dogradnje Kazališta te Gradske knjižnice i čitaonice. Radi se na uvođenju gradskog prijevoza, projektu autobusnog kolodvora sa spojnim cestama, zgradi gimnazije, smart city studiju…

– Ako se svi ovi projekti ostvare u planiranim rokovima, imat ćemo više od 10 gradilišta istovremeno. Projekti su vrijedni oko 100 milijuna eura, a vlastito financiranje Grada je oko 10 %. Ovom prilikom želim pohvaliti uigranu ekipu naše Razvojne agencije VTA, gradske uprave te naših tvrtki i institucija koje predano rade na projektima kako bi Virovitica bila još bolje i privlačnije mjesto za život – zaključuje.

Gradski bazen Virovitica5 1 1068x534 1
Uskoro novi bazeni u Virovitici

Uz suradnike, gradonačelnik Kirin posebno se zahvalio svim sugrađanima i sugrađankama na konstruktivnim kritikama i prijedlozima, ali i na strpljenju jer zbog velikih projekata, nažalost, trpi uređenje nekih ulica i nogostupa. Po završetku velikih investicija, kaže, glavna zadaća bit će potpuno komunalno uređenje svih tih gradskih ulica i nogostupa.

(www.icv.hr, V.L., Foto: M. Turkalj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content