IN MEMORIAM U 85. godini preminuo Vladimir Kolesarić

U 85. godini preminuo je Vladimir Kolesarić, rođeni Virovitičanin koji je svoj radni vijek proveo izvan svog grada, no kojega je uvijek nosio u srcu i u koji je uvijek rado dolazio. U povodu njegove smrti posljednji pozdrav uputilo je Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Vladimir Kolesarić rođen je u Virovitici 14. svibnja 1939. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao je studij psihologije u Zagrebu gdje počinje njegova akademska karijera. Diplomirao je 1965., a doktorirao 1979. tezom Adaptacija i rekuperacija kod električki izazvanih fosfena na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Glavna su mu područja istraživanja psihofizika, percepcija te osjetilna i zdravstvena psihologija. Bavio se darovitom djecom i mladeži, aspektima rada i umora, postupcima selekcije, istraživao smisao za humor i kvalitetu života, konstruirao više psihodijagnostičkih instrumenata.

Cijeli radni vijek proveo je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je bio profesor, voditelj katedre, predstojnik Odsjeka za psihologiju. Predavao je na Sveučilištu u Trstu i na drugim visokoobrazovnim institucijama. Bio je pokretač osnivanja studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku gdje je redovito držao nastavu. Brojni studenti psihologije pamte ga kao predavača i voditelja više različitih kolegija. Osnove struke učili smo upravo od njega. Kao studenti nismo shvaćali veličinu njegovog znanja već smo strepili od njegove procjene naših sposobnosti.

Od osnutka je bio aktivni član Društva psihologa Virovitičko-podravske županije, dopredsjednik Društva i spona koja je povezivala Društvo s vrsnim psiholozima iz Hrvatske i inozemstva. Poticao je brojne aktivnosti Društva i doprinio je tome da naše Društvo bude mjesto gdje smo se rado okupljali i dijelili znanje i zajednička iskustva.

Njegov akademski doprinos ne možemo pobrojati – autor je više sveučilišnih udžbenika, knjiga, zbornika, znanstvenih i stručnih radova. Njegov doprinos psihološkoj struci ostat će zauvijek njegova ostavština za buduće generacije.

Otišao je zauvijek naš profesor, mentor i dragi kolega.

Ispraćaj prof. emeritusa Vladimira Kolesarića bit će održan u petak 30. kolovoza u 9 sati na Krematoriju u Zagrebu, dok će se pogreb održati u 16 sati na Gradskom groblju u Virovitici. 

Obitelji i prijateljima izražavamo iskrenu sućut. 

(www.icv.hr, Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content