Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica ostvarila je izniman doprinos u razvoju knjižničarske djelatnosti: Stjecište kulturnog, informacijskog i obrazovnog života nastavlja čuvati zavičajnu baštinu za nove generacije

Povijest virovitičkog knjižničarstva vezana je uz Franjevački samostan i seže na početak 18. stoljeća, a sama knjižnica bilježi svoj osnutak 1946. godine kao narodna knjižnica. Tako je nastavila tradiciju narodne knjižnice iz 1866., zatim Društva Kasino iz 1874. godine, ali i pučkih radničkih čitaonica te čitaoničkih društava.

Na današnju lokaciju, u središtu Virovitice, knjižnica je uselila 2007. godine i od tada traje njen neprestan razvoj.

Za svoj izniman doprinos u razvoju knjižničarske djelatnosti Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica dobitnik je ovogodišnjeg priznanja Virovitičko-podravske županije.

– Biti nagrađen u lokalnoj, odnosno regionalnoj zajednici za izniman doprinos knjižničnoj djelatnosti sve nas u ustanovi čini ponosnima i počašćenima. Uz nacionalno priznanje Najbolje narodne knjižnice 2023., ova županijska nagrada dokazuje naš doprinos u regionalnoj sredini, prije svega u misiji poticanja čitanja kao najvažnijem cilju djelovanja. U tome sudjeluju svi naši djelatnici s partnerima, osnivačem Gradom Viroviticom, Virovitičko-podravskom županijom, Ministarstvom kulture i medija RH te brojnim kulturnim, ekonomskim institucijama i suradnicima. Zahvaljujemo svima na podršci u radu, a posebno Županijskoj skupštini na dodijeljenoj nagradi. Ona će nas dodatno motivirati na još kvalitetnije djelovanje u prikupljanju, organiziranju, očuvanju i promociji znanja, obrazovanja i pisane zavičajne baštine u gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je Robert Fritz, ravnatelj Gradske knjižnice.

Knjižnični fond im se sastoji više od 107.000 jedinica građe, uz ukupan broj članova od 10.100. Kroz EU projekt Bibliobusne službe sa svojom su građom i uslugama dostupni u svim dijelovima Virovitičko-podravske županije u kojima nema stacionarnih knjižnica.

Danas su stjecište kulturnog, informacijskog i obrazovnog života, a kroz predavanja, gostovanja dokazanih hrvatskih književnika, izložbe i radionice redovito educiraju stanovništvo naše županije. Vrijedno priznanje dobili su 2023. godine, kada su u konkurenciji 300 hrvatskih knjižnica proglašeni za najbolju narodnu knjižnicu u Hrvatskoj.

(www.icv.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content