FOTO Umjetnost i tradicija na VIROkreativi: Virovitica zablistala uz jedinstvene kreacije

U organizaciji Kreativne udruge Unikat, u suradnji s Kulturno-umjetničkim centrom Virovitica, održana je još jedna uspješna Revija nakita u sklopu manifestacije VIROkreative. Ova revija, koja već tradicionalno okuplja ljubitelje ručno izrađenog nakita, ponovo je privukla brojne posjetitelje i sudionike.

Kao uvod u reviju nakita, baš kao što je to slučaj i svake godine, i ove je na pozornici ispred Gimnazije Petra Preradovića predstavljen jedan dizajner odjeće, a ovog puta to je bio FASHION&ART – concept store, a vidjeti se mogao samo dio dizajnera ove trgovine među kojima su bili Charlie Design, Milena Rogulj, Igor Galaš, Etno Mot, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Calico Mood i Maks Designe.

Kreativna udruga Unikat poznata je po svom angažmanu u očuvanju kulturne baštine i promoviranju zaboravljenih umijeća. Kroz razne manifestacije i radionice, Udruga aktivno potiče kreativno izražavanje svojih članova i zainteresiranih sugrađana, a sve to uz podršku Grada Virovitice i Turističke zajednice grada Virovitica. Ove godine, Udruga je još jednom dokazala svoju predanost predstavljanju Virovitice na najbolji mogući način, kako u županiji, tako i šire.

modna revija 32

Nakon kolekcije Dječjeg centra Maja, trgovine dječje opreme čiju su kolekciju predstavile dvije plesne skupine KUC-a, uslijedilo je predstavljanje nakita WOOD U-a, brenda drvenog nakita iza kojeg stoji dizajnerica Ines Ištvanović. 

Nakon toga, publika je imala priliku vidjeti radove GRUBIĆ DESIGN-a, poznatog hrvatskog dizajnera Mladena Grubića, a njegova kolekcija nakita, izrađena od metala, kože i poludragog kamenja, inspirirana je bogatom poviješću i prirodom. 

Iz Ivanić Grada, Blaženka Đukec predstavila je svoju najnoviju kolekciju “Neviđeni”. Njezini komadi izrađeni su od kože, metala, bakra, mjedi i aluminija, a svaki od njih odražava njezinu želju da svakom novom revijom ponudi nešto novo i posebno.

Zagrebačka dizajnerica Ana Mijač, koja već 20 godina izrađuje unikatni nakit, pokazala je svoju kolekciju “Staro i novo”. Inspiraciju crpi iz prošlih vremena, a njezini radovi, često obogaćeni recikliranim materijalima, donose novi život starim predmetima. Ovaj put u kreaciji nakita pomogle su joj i njezine dvije kćeri, dodajući poseban obiteljski štih njezinim djelima.

Šibenčanka Sanja Kljaić, poznata po svom brendu “Sanjak nakit”, predstavila je kolekciju urbanog nakita koja je brzo osvojila srca publike, uključujući i mnoge Virovitičanke. Njezin nakit rado nose i estradni umjetnici, a ove godine predstavila je i liniju nakita za muškarce.

modna revija 2 1

Reviju je zaključila Osječanka Nada Poljak, koja već godinama izrađuje nakit u vrlo zahtjevnim tehnikama. Njezin unikatni nakit, koji zahtijeva strpljenje i upornost, ponovo je impresionirao publiku.

Nakon predstavljanja svih dizajnera, dok je komisija u sastavu Tatjane Arnold Sabo, Mihaele Kulej i Karle Luić Kmezić donosila odluku o najdizajneru 2024. godine, posjetitelji su uživali u performansu članova Kulturno-umjetničkog centra Virovitica. Djevojke su nosile nakit članova Kreativne udruge Unikat, a performans je bio svojevrsna instalacija kao umjetnički izričaj.

Na kraju večeri, titula najdizajnera VIROkreative 2024. pripala je Grubić Designu. Plaketu je uručila predsjednica udruge Jasna Baranjec-Keserica, čime je službeno završena još jedna nezaboravna Revija nakita.

Posebna priznanja ove godine otišla su u ruke Marijane Matić, koja je proglašena najkreativkom 2024. godine, uz pohvalu Tonke Košak. Nagradu za najljepši štand VIROkreative 2024. osvojio je Wodo you, a plaketu je uručila Đurđica Giba, dopredsjednica Kreativne udruge Unikat.

VIROkreativa 2024. ponovno je dokazala da Virovitica ima mnogo za ponuditi na kreativnoj sceni, a Kreativna udruga Unikat nastavlja svoj rad u duhu gesla: “Što manje kupovne plastike, a što više prirodnih materijala kojima Virovitici dajemo dušu.”

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content