Dvadeset tisuća eura potpore Grada Orahovice za poljoprivredu: Potpisani ugovori s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

U maloj Gradskoj vijećnici danas (četvrtak) je gradonačelnik Orahovice Saša Rister potpisao ugovore s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava o dodjeli potpora male vrijednosti iz Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području grada Orahovice za 2024. godinu.

Temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu potpora iz navedenog Programa potpora, dodijeljene su potpore u ukupnom iznosu 20.000 eura. Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Proračunu grada Orahovice za 2024. godinu. Jedan prijavitelj na ovaj Javni poziv mogao se prijaviti na više mjera, a ostvariti ukupnu potporu do 5.300 eura.

-Kao i svake godine, a sukladno sredstvima u gradskom proračunu, raspisali smo Javni poziv za potporu poljoprivredi na koji je došlo 14 prijava od čega su dvije odbijene, jedna ja zakašnjela, a druga nije imala ispravne dokumente – rekao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister te naglasio kako je Javni poziv imao tri područja kojima su sredstva odobrena i to ulaganje u poljoprivredna gospodarstva među kojem su mjere potpore za nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, ulaganja u izgradnju ili rekonstrukciju i opremanje plastenika i staklenika, mjera ulaganja u nabavu novih poljoprivrednih strojeva i priključaka te mjera potpore za nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova.

Drugo područje je unaprjeđenje stočarske proizvodnje s mjerom potpore za uzgoj pčelinjih zajednica te treće osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada uz mjere potpore za osiguranje poljoprivredne proizvodnje kod elementarnih nepogoda i potporu za sprječavanje štete od divljači.

-Ukupno je to sedam mjera u tri područja, a ono što je najzanimljivije je činjenica da je najviše potpora, čak devet, išlo u mjeri 1 odnosno za ulaganje u nabavku novih poljoprivrednih strojeva i priključaka, a bilo je prijava za uzgoj pčelinjih zajednica te nešto i za štete o divljači. Analizirat ćemo ove mjere za koje nije bilo zanimanja pa bi u idućim godinama može i maknemo, ali u svakom slučaju vjerujem da su svi oni koji su dobili potpore zadovoljni i ja im želim puno uspjeha u nastavku rada i proizvodnje – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content