Đurđevac po mjeri mladih: Mladi oblikuju budućnost grada kroz program za mlade Grada Đurđevca

Na području Grada Đurđevca od nedavno je krenula provedba projekta „Mladi na potezu: Program za mlade Grada Đurđevca“.

Tijekom održane početne konferencije krenulo se s daljnjim koracima uključivanja dobnih skupina od 15 do 30 godina kako bi upravo oni oblikovali inkluzivnu i podupiruću lokalnu zajednicu koja prepoznaje, uključuje i uvažava mlade. Uključivanjem mladih rezultati projekta se već naziru.

Izrađen je unikatni logotip projekta. Centralni element logotipa je stilizirana šahovska figura u obliku pijetla. Ovo nije slučajan izbor – pijetao, lokalno poznat kao “picok”, je simbol Grada Đurđevca.

Korištenjem ove figure, stvara se snažna poveznica s identitetom grada. Šahovska figura simbolizira strateško razmišljanje i donošenje odluka, što je srž ovog projekta za mlade. Pijetao-figura stoji na šahovskoj ploči, predstavljenoj s tri zelena kvadrata na dnu.

Ova dual-simbolika je namjerna: Šahovska ploča predstavlja “polja mogućnosti” gdje mladi svojim potezima određuju budući smjer grada. Zelena boja kvadrata evocira podravsku ravnicu, vizualno smještajući logotip u geografski kontekst Đurđevca. Žuti polukrug u pozadini simbolizira izlazeće sunce nad podravskim poljima.

Ovo nije samo estetski element – izlazak sunca metaforički predstavlja novi početak i svijetlu budućnost koju projekt želi stvoriti za mlade Đurđevca. Korištene nijanse žute i zelene boje su službene boje Grada Đurđevca.

Logo 1024x1024 1

Ovim logotipom želi se komunicirati da su mladi Đurđevca ti koji, poput igrača šaha, imaju moć svojim potezima oblikovati budućnost grada. Istovremeno, logotip ostaje duboko ukorijenjen u lokalnom identitetu i geografiji, čineći ga jedinstvenim i relevantnim za ciljanu publiku.

Izrađen je anketni upitnik koji uskoro ide u javnost. Sudjelovanje u istraživanju bit će anonimno i rezultati će se koristiti za potrebe provedbe projekta. Upitnik se sastoji od 20 povezanih pitanja s kojima se želi prikupiti razmišljanja mladih o (ne)zadovoljstvu sadržaja i mogućnosti na području Grada Đurđevca i prigradskih naselja. Slijedi aktivno uključivanje mladih u prikupljanje informacija. Prikupljeni podaci će biti temelj za daljnje kreiranje smjernica prema realizaciji Programa za mlade.

Aktivno se radi na razvijanju plana i materijala za provedbu treninga za članove vijeća učenika te članove savjeta mladih s područja Grada. U pripremi je program za studijski posjet gradovima, primjerima dobre prakse Pazinu i Kastavu.

Tijekom studijskog posjeta predstavnici vijeća učenika, savjeta mladih, donositelji odluka će imati priliku upoznati se s uspješnim primjerima uvođenja mladih u procese donošenja odluka.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content