Donja Pištana slavi Veliku Gospu: Kirvaj i okupljanje svih generacija u ovom malom slavonskom selu još uvijek postoji

Danas, na blagdan Velike Gospe svoj kirvaj i svoj dan ima prigradsko naselje grada Orahovice, Donja Pištana. U Donjoj Pištani Velika Gospa je dan koji svake godine okupi sve generacije, to je dan u kojem se svi u selu skupe, dođu oni ”izvana”, iz daljih gradova jer ovaj dan se ne propušta. U ovom malom selu najveća tradicija za kirvaj je baš kirivaj, to duženje i veselje, bude uvijek poneki šator s igračkama, dođe i onaj poznati “kokičar” sa šećernom vunom, a godinama je neizostavno bilo selsko bućanje i navečer u društvenom domu redovna kirvajska zabava.

-Ta naša kirvajska zabava uvijek je bila posjećena, standardno dobar provod, a najljepše je riječi da je baš ta zabava kroz godine donijela mnoga dugogodišnja i velika prijateljstva i prije svega ljubavi pa i brakove. Uvijek se ostajalo do ranih jutarnjih sati, a onda uz pjesmu svatko svojoj kući – prisjećaju se oni nešto stariji stanovnici Donje Pištane.

Od Domovinskog rata Donja Pištana je zahvaljujući Mati Paradžiku dobila i malu kapelicu Blažene Djevice Marije, upravo na njegovom imanju gdje se od njene izgradnje redovno održava i sveta misa na Veliku Gospu.

-Kapelicu sam izgradio nakon što je prestao rat na našem području i to u znak Blaženoj Djevici Mariji i dragom Bogu koji su vodili hrabre hrvatske branitelje do stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske. Danas je ta mala kapelica na neki način simbol slobodne Hrvatske i svi su u svako doba dobro došli, mogu se pomoliti i zapaliti svijeću mira – kaže Mato.

Kapelica Mato Paradzik 1

Unazad deset godina Mjesni odbor i mještani pokrenuli su Turnir ulica u malom nogometu jer iako je riječ o selu sa svega 200-tinjak stanovnika, ono ima čak četiri ulice, a na turniru redovno sudjeluje i ekipa Bukvik iz istoimenog susjednog sela.

-Ove godine održali smo 10. jubilarni turnir ulica uz koji je uvijek niz sadržaja i igara kao što su povlačenje užeta, bacanje kamena s ramena i belot. I ove godine okupio se velik broj ljudi, odlično smo se svi zabavili i to je zapravo bit svega. Hvala svima koji su nam pomogli, prije svega Lovačka udruga ”Vepar” Orahovice te brojni sponzori i donatori. Već pripremamo i 11. turnir za iduću godinu – rekao je predsjednik MO Donja Pištana Milorad Dević.

Nikome nije teško doći iz bilo kojeg kraja svijeta u Pištanu na Veliku Gospu.

– Radim po cijelom svijetu, ali uvijek planiram odmor u vrijeme Velike Gospe kako bih došao u selo. Svi se okupimo—prijatelji iz djetinjstva, ljudi koje dugo ne vidimo i to je neprocjenjivo – kaže David iz Donje Pištane.

Tako je to u Slavoniji, u malim selima koja još uvijek odišu zajedništvom i prijateljstvom. Danas je u Donjoj Pištani kirvaj, a tamo ćete i ovoga puta pronaći i kokičara, šatore i navečer naravno, kirvajsku zabavu.

(icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content