DANI OPĆINE SUHOPOLJE 2024. U Pčeliću održan ispit u radu pasa na divlju svinju: Deset njih zadovoljilo kriterije

U organizaciji Kinološkog kluba Suhopolje i uz potporu Općine Suhopolje, a povodom obilježavanja Dana Općine, danas je u Pčeliću, u području znanom kao “Švapsko Brdo”, održan ispit u radu pasa na divlju svinju, odnosno ispit lovačkih pasa u pronalaženju i gonjenju divljih svinja. Ispitu je pristupilo tridesetak lovačkih pasa sa svojim vlasnicima koji su, osim iz Virovitičko-podravske županije, došli i iz susjednih županija.

– Lov na divlju svinju s psima goničima vjerojatno je najzastupljenija vrsta lova u Hrvatskoj. Da bi s uspjehom lovili divlje svinje, prvi i osnovni uvjet je da grupa lovaca posjeduje kvalitetnog i dobro obučenog psa, a upravo su ovakvi ispiti o radu pasa dokaz o kvaliteti i sposobnosti lovačkog psa- napomenuo je tom prigodom predsjednik Kinološkog kluba Suhopolje Dragan Hečimović koji je istaknuo da je na ispitu prisutno oko 24 pasa sa svojim vlasnicima iz naše i susjednih županija, a ispit je prošlo njih 10. Od ostalih, šest pasa nije pronašlo divljač, sedam pasa napravilo je evidentan prekid, a jedan nije bio zainteresiran za rad.

O pravilima koje moraju ispoštovati psi pod nadzorom njihovih vlasnika govorio je jedan od sudaca na ispitu, član Hrvatskog kinološkog saveza Dalibor Pešutić iz Lužana kod Slavonskog Broda, koji je zajedno sa svojim kolegom sucem Nikolom Zebom, imao zadatak nadgledati da ispit prođe po propisima.

– Na ovom ispitu provjerava se kako jedinke rade individualno te na taj način ocjenjujemo kvalitetu psa u lovu, ali i dolazimo do zaključka da li je podoban za reprodukciju s ciljem dobivanja kvalitetnih lovačkih pasa. Ovdje govorimo o psima takozvanog glasnog gona, odnosno gonićima kao što su lovni terijeri, jazavčari i prepeličari. Zadatak psa na ispitu je da u zadanom vremenu pretraži teren i uoči trag divljači, a po pronalasku divljači lavežom ili oblajavanjem o tome obavještava vlasnika, odnosno lovca- podučio nas je Dalibor Pešutić.

U ime Općine Suhopolje na ovom događaju bio je nazočan i načelnik općine Gotan Doležal koji je zahvalio članovima Kinnološkog kluba Suhopolje što su na ovaj način dali obol proslavi Dana Općine.

– Kinološki klub Suhopolje zasigurno spada u aktivnije udruge na području naše općine. Držim da je ispit u radu psa na divljač vrlo važna stavka, a dresura pasa, kako lovačkih tako i drugih pasmina, nezaobilazan faktor u dobivanju psa koji će moći kvalitetno poslužiti u lovu, ali i onih pasmina koje će služiti policiji, invalidima, ali i drugim skupinama ljudi. Drago mi je da se njihovom pozivu odazvao lijep broj lovaca i njihovih ljubimaca i vjerujem da će se ova tradicija nastaviti i dalje- rekao je načelnik Goran Doležal koji je zajedno s predsjednikom Kinološkog kluba Draganom Hečimovićem uručio nagrade imateljima pasa koji su zadovoljili uvjete ispita.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content