Božidar Smokrović (38) iz Čačinaca veliki je domoljub: Trči i vozi bicikl na svim memorijalima, a u svojim Čačincima poznat je i kao najbolji svatovski barjaktar

Svako mjesto ima čovjeka koji taj kraj čini posebnim, a tako je i u Čačincima u kojima živi i radi jedan samozatajan mladić. On je Božidar Smokrović, veliki domoljub, navijač i čovjek. Božidar ima puno uloga u svojim Čačincima, a jedna je posebno zanimljiva. Naime, kada god su svatovi u Čačincima, svaka obitelj za barjaktara zove Božidara. Kako sam kaže, njegova ”barjaktarska karijera” je počela prije nešto više od 15 godina.

– Ženio mi se tada jedan prijatelj i pitao me da budem barjaktar kod njega u svatovima. Do tada to nikada nisam radio, a baš mi je predstavljalo izazov i odmah sam pristao. Dao sam sve od sebe i kako su rekli, sve sam odradio vrhunski, dobio niz pohvala i tako je krenulo– priča Božidar koji je od tih svatova postao neizostavan barjaktar u gotovo svim čačinačkim svatovima i, kako kaže, nije to samo mahati zastavom bez brige i pameti.

– Koji god moj prijatelj se ženio ja sam bio barjaktar, svi su baš mene zvali i to mi je posebna čast. Ispalo je to nekako kao što ljudi za svatove zovu čauša ili fotografa, ali ja to radim s guštom svojim prijateljima i svi se dobro zabavimo. Prošao sam niz svatova u ulozi barjaktara i po meni barjaktar mora bit za to. Ipak, nosiš sveti hrvatski barjak i moraš s jedne strane biti dostojanstven, a s druge veseo i povlačiti atmosferu cijelih svatova za sobom– kaže popularni Božo.

Bez hrvatskog barjaka ne ide nikuda, sam naglašava kako mu je uvijek u srcu i u rukama, tako je i počeo drugi njegov poseban dio života, a to su memorijalna trčanja i vožnje biciklom za hrvatske branitelje i domovinske obljetnice.

Bozidar Smokrovic 11 Custom

– Trčanje i vožnja biciklom za branitelje i Hrvatsku u memorijalnom tonu počeli su prije sedam godina kada sam otrčao jednu memorijalnu utrku i tako sam se zaljubio u trčanje i nastavio dalje. Uz trčanje, počeo sam voziti bicikl na memorijalnim vožnjama, a najveći razlog zbog čega trčim i vozim je što je moj pokojni tata bio branitelj i uvijek ću trčati i voziti za branitelje koliko god budem mogao, jer to je moje hvala ocu i svim hrvatskim braniteljima za slobodnu Hrvatsku– kaže Božidar koji je od samog početka član ekipe hodača u Memorijalnoj hodnji ”Stopama Željka Majora” i kako drugačije nego uvijek onaj koji u rukama nosi hrvatsku zastavu, vozi bicikl u memorijalnoj vožnji ”Orahovica- Vukovar” i mnoge druge memorijale po cijeloj Hrvatskoj, a dvije godine bio je i član poznatih županijskih maratonaca “Glasnika istine” dok je danas u našičkom URT NEXE Teamu.

– Sada već dvije godine trčim za URT Nexe team i memorijalne i ostale utrke. Ušao sam nekako u sve to i sada mi je trčanje i vožnja biciklom postala svakodnevica. Kada nema utrka, sam odradim određene dionice, stavim hrvatsku zastavu na bicikl i s osmijehom odradim svoje. To me baš činim sretnim i daje energiju za dalje– kaže.

Božidar je ove godine za Dan općine Čačinci dobio i plaketu Općine za humanitarni rad i promociju na što je posebno ponosan.

– Ponosan sam na to što su mi ovu nagradu dali moji Čačinčani i moj načelnik Alen Jurenac. Hvala im na tome od srca, a ja ću se i dalje truditi opravdati ovu nagradu i promicati općinu gdje i koliko mogu– iskren je Božidar kojem su osim Domovine i branitelja, posebno u srcu baš njegovi Čačinci.

Od samog osnivanja je u Navijačkoj skupini “Čačinački alkosi” i danas redovno bodri sve čačinačke sportske klubove.

Bozidar Smokrovic 10 Custom

– Moja velika ljubav su moji Čačinci, a u “Čačinačkim alkosima” sam od početka djelovanja, od 1996 godine. I danas se skupimo i odemo navijati, a najbolje nam je kad se igra neki derbi, onda se skupimo, ispečemo nešto, popijemo i odemo dolje u našu ”Rupu” i dobro podmazujemo grlo i navijamo. Od malih nogu sam u NK Mladost, kao pionir sam trenirao nogomet i jednostavno to je ljubav prema tom klubu i Čačincima, a naravno uvijek se rado sjetim i ludih atmosfera na utakmicama košarkaša Mladosti jer smo uz njih bili u svim njihovim uspjesima– kaže Božo, ali niti to nije sve.

On je i vatrogasac operativac, odaziva se na svaku intervenciju te je dobrovoljni davalac krvi i među prvima se odazvao na akciju za uzimanje uzoraka za tipizaciju Zaklade Ana Rukavina koju su organizirali “Čačinački alkosi”. 

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content