Bogata ponuda sadržaja u Muzeju Grada Đurđevca: U 12 mjeseci organizirano 12 izložbi, likovnih družionica i koncerata

Muzej Grada Đurđevca iz godine u godinu bilježi zavidne rezultate na svim razinama djelovanja. Prepoznat kao izvrsna kulturna institucija sa sadržajima prvenstveno baziranim na izložbenim projektima, samo tijekom proteke godine organiziran je rekordan broj izložbi. Osim 12 održanih izložbi, brojna publika imala je prilike i posjetiti koncerte vrhunskih hrvatskih glazbenika i sudjelovati na desetak likovnih družionica.

– Na početku godine ugostili smo izložbu iz mađarskog grada Szigetvara Elektrografija, potom se samostalnom izložbom mrtvih priroda predstavio ludbreški umjetnik Zlatko Kapusta. Za Dan grada predstavljamo domicilne umjetnice/ke, pa je tako ove godine čast pripala đurđevačkoj umjetnici Andreji Živko. Sve vrijeme paralelno se radilo na pripremi izložbe velikog francuskog umjetnika Henrija de Toulousea-Lautreca koja je otvorena u travnju. Potom su uslijedile dvije izložbe za Picokijadu. Bila je to gostujuća izložba akademskog slikara Zlatana Vrkljana i izložba Ono što pripada biciklu, đurđevačkog kolekcionara Hranimira Hloušeka. U kolovozu smo izložbom obilježili 19. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate, našeg prijatelja i donatora, a u rujnu smo tradicionalno ugostili djela namijenjena dobrotvornoj aukciji Rotary kluba iz Koprivnice. Potom je uslijedila velika izložba i 39. susret likovnih stvaralaca u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, a u listopadu je bila izložba žiriranih dječjih radova na temu Zaplešimo, koja je svojevrsni hommage Henriju de Toulousea-Lautrecu. Naime, uz svaku inozemnu izložbu organiziramo i likovne natječaje na koje se odazovu brojne škole iz više županija a u čemu nas podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

-U Muzeju se u studenom predstavila akademska slikarica i grafičarka Nada Žiljak sa serijom slika rađenom za gledanje infracrvenom kamerom, potom je u prosincu izloženo 120 fotografija pod nazivom Hommage Podravini istaknutog fotografa Željka Koprolčeca, dok je krajem godine u suradnji s udrugom Peski Art organizirana tradicionalna izložba božićnih jaslica – ističe Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca i dodaje da je Muzej organizirao i družionice za najmlađe. Njih osam obuhvatilo je razne teme od likovnosti do prirodne baštine.

Uz sve to u Muzeju su gostovali i renomirani glazbenici Riječkog klavirskog tria i Zagrebačkog puhačkog tria, a svaku izložbu svojim nastupom obogate mladi glazbenici iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice i njenog Područnog odjela iz Đurđevca.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content