Alergičari na oprezu: Koncentracija peludi ambrozije na visokim razinama, evo kako se zaštititi

Iako počinje cvasti početkom srpnja, ambrozija svoj vrhunac doseže upravo u ovom periodu, od sredine kolovoza pa do početka rujna. Posljednjih dana zabilježene su tako visoke koncentracije peludi ambrozije u zraku na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije, što zna predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. 

Ambrozija, poznata po svojoj izrazitoj alergogenosti, najčešći je uzročnik sezonskih alergija u Hrvatskoj. Pelud ove biljke može uzrokovati niz simptoma kod osjetljivih osoba, uključujući kihanje, curenje nosa, svrbež očiju, pa čak i poteškoće s disanjem. U najtežim slučajevima, alergija na ambroziju može dovesti do astmatičnih napada i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, koncentracija peludi ambrozije u zraku u Virovitici i okolnim područjima je visoka, a slično će se zadržati i narednih dana. 

– Svega 20 do 30 peludnih zrnaca u volumenu zraka u 24-satnom razdoblju mogu izazvati probleme, a na našem području vršne vrijednosti znaju dosezati i 1700 peludnih zrnaca, odnosno i do 80 puta više od normalne razine. Tek se u listopadu može osjetiti popuštanje njezinog utjecaja kada bi trebali prestati problemi s disanjem i očima, no do toga prođe i preko stotinu dana što znači da su osobe osjetljive na tu biljku svakodnevno “bombardirane” s tvarima iz peludi gotovo tri mjeseca- govorila je Mirjana Špehar za našu emisiju Zdravi kutak.

Stručnjaci upozoravaju građane na nužnost poduzimanja mjera zaštite kako bi se smanjio utjecaj peludi na zdravlje. Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom vršnih sati koncentracije peludi, koji su obično u jutarnjim satima i kasno poslijepodne. Također, savjetuje se redovito tuširanje i presvlačenje nakon boravka vani, kako bi se s tijela uklonila pelud koja može dodatno pogoršati simptome.

– Najveća razina peludi ambrozije zabilježena je između 8 i 12 sati i taj bi period trebalo provoditi u zatvorenom, potrebno je smanjiti boravak u klimatiziranim prostorijama, treba se presvući nakon ulaska u kuću, oprati kosu jer pelud se taloži, također voditi brigu o kućnim ljubimcima, i njih je potrebno okupati, a ako je moguće možete se zaputiti na veću nadmorsku visinu ili možda na more gdje peludne vrijednosti nisu toliko visoke. U ovim ljetnim mjesecima često se zna dogoditi da padne kiša ili pljusak, a upravo je to najbolje vrijeme za šetnju i boravak na otvorenom za alergičare budući da je onda nema toliko u zraku- dodala je.

Iako su sezonske alergije izazvane ambrozijom problem s kojim se mnogi suočavaju svake godine, trenutna situacija zahtijeva dodatnu pažnju i brigu. Pravovremena reakcija i pridržavanje preporuka stručnjaka ključni su za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s visokim koncentracijama peludi u zraku.

(www.icv.hr, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content