Akcija za Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica: U Virovitici se upisalo 14 novih potencijalnih donora

Novih 14 donora upisalo se danas (petak) u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica, u akciji koja je provedena u suradnji Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, Zaklade Ana Rukavina, Udrugom “Srce za nju iz Rijeke” te Odjelom za transfuziologiju Opće bolnice Virovitica i KBC-om Osijek.

Podsjećamo, riječ je o akciji o kojoj smo već pisali, a koja je pokrenuta za oboljelog Damira Pejića (16) iz Vukovara. Damiru je, na sreću, pronađen donor prošlog tjedna, no još je mnogo djece i odraslih kojima trebaju matične stanice za liječenje malignih bolesti kao što su leukemija, limfomi i jako teška oštećenja koštane srži.

Prošlog tjedna akciji se u Slatini odazvalo 14 potencijalnih donora koji su se upisali u Registar, a s novih 14 donora u Virovitici, rastu šanse za ozdravljenje brojnih oboljelih koji čekaju na lijek koji čovjek još uvijek nosi isključivo u sebi. 

Ivan Šabarić, djelatnik GDCK-a Virovitica zadužen za dobrovoljno darivanje krvi i tečajeve prve pomoći, objasnio je kako je akcija upisa u Registar održana u okviru akcije redovnog darivanja krvi. 

-Danas se na akciju odazvalo 14 donora koji su se upisali u Registar, čime se Virovitica pridružila sredinama koje pomažu liječenju osoba oboljelih od malignih bolesti i nadamo se da će se netko od njih pokazati kompatibilnim za pacijente koji trebaju matične stanice.

Inače, ljeti je veća potražnja i za krvi, pa smo ponosni i na sve naše darivatelje krvi, njih 66, od kojih su 64 mogla dati krvi, jer su pristupili akciji i ovim činom također pokazali humanost i plemenitost – rekao je I. Šabarić. 

gdck 1

Matične stanice za oboljele znače početak novog života. Sam postupak upisa u Registar je jednostavan – ispuni se dokumentacija i izvadi jedna doza krvi, a nakon toga se njenom analizom utvrđuje je li donor kompatibilan s nekim od pacijenata kojima trebaju matične stanice. 

Ako dođe do podudarnosti, Zaklada će kontaktirati darivatelja i ponuditi mu mogućnost da matične stanice donira u jednom od transfuzijskih centara, na način na koji njemu bolje odgovara. Dva su načina: tzv. lukafereza (uz pomoć aparata, gdje se iz jedne ruke uzima krv, pritom se odvajaju limfociti te se sve komponente krvi vraćaju u organizam na drugu ruku. Postupak traje oko 3 sata, provodi se na klinikama i donor nakon njega odlazi kući). 

Drugi način je biopsija kosti, najčešće iz zdjelice, odnosno bedra, provodi se u lokalnoj anesteziji tijekom koje se izravno uzimaju stanice koštane srži. Nakon tog postupka, koji je bezbolan, donor do dva dana ostaje na promatranju i odmoru u bolnici ili klinici. 

O doniranju matičnih stanica zainteresirane je danas informirala ekipa Odjela za transfuziologiju KBC-a Osijek, gdje se inače može upisati u Registar, cijele godine, a danas su za Zakladu iz Virovitice odnijeli 14 uzoraka, za koje se donori nadaju kako će baš njihov biti podudaran s nekim od pacijenata. 

krv

Među onima koji su se informirali i darovali krv za analizu i tipizaciju, odnosno, onima koji su se upisali u Registar je i Petra (23). Na akciju je došla s mlađim, punoljetnim bratom. 

-Došli smo se upisati u Registar ovdje u Virovitici jer nam je to jednostavniji način nego ići u Osijek i u druge gradove. Matične stanice su nešto što čovjek ima u sebi, njemu samom su gotovo višak, a drugome može spasiti život.

To želimo darovati drugome, šansu za novi život. Iz prve ruke znamo koliko je teška borba protiv maligne bolesti, naša mama je preboljela karcinom dojke i voljeli bismo da su i njoj mogle pomoći matične stanice.

Svjesni smo postupka doniranja, dobili smo i letak, a čitali smo i na internetu o cijelom sustavu doniranja, pa se nadamo da će nekome moći pomoći naše matične stanice – zaključuje Petra, jedna od hrabrih i plemenitih donora/donorica koji su se odazvali akciji. 

(icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content