Završio ljetni upisni rok u srednje škole: Strukovna zanimanja sve popularnija, traži se mjesto više za medicinare i mehatroničare

Objavom konačnih ljestvica službeno je završen ovogodišnji ljetni upisni rok u srednje škole. Tim povodom provjerili smo koje su škole i smjerovi na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije ove godine najpopularniji, a za koje još uvijek ima mjesta.

Katolička gimnazija nema jesenski rok

U Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Virovitici zadovoljni su upisima. Odlukom Ministarstva povećali su kvotu na 24 učenika u 1. razredu i sva mjesta popunili u ljetnom upisnom roku. Dakle, ova škola nema jesenski rok upisa.

– Zadovoljni smo ovogodišnjim brojkama jer smo imali 109 prijava za našu školu. Naravno, nije svima bila prvi izbor, ali sretni smo što su sva mjesta za novu školsku 2024./2025. godinu popunjena na ljetnom upisnom roku – poručuju iz škole.

Jezična gimnazija ima još par mjesta

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica ove je godine upisivala 94 učenika u tri programa: Opća, Jezična i Prirodoslovno-matematička gimnazija. Od navedenih, popunjena su dva smjera – Opća i Prirodoslovno-matematička gimnazija, i to već u samom početku. U Jezičnoj gimnaziji još je uvijek ostalo nekoliko mjesta.

– Odazivom smo zadovoljni jer nam je pred sam upis povećana kvota u odnosu na početnu strukturu koju smo popunili. Ove školske godine najveći interes učenika bio je za program Prirodoslovno-matematičke gimnazije – govore iz Gimnazije.

Strukovna zanimanja bilježe povećanje interesa za upis na svim smjerovima. Škole koje nude taj spektar zanimanja, poput Tehničke, Strukovne i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, svakodnevno rade na povećanju kvalitete kako obrazovanja, tako i uvjeta za izvođenje prakse. Na tragu toga, Tehnička škola Virovitica u fazi je završetka medicinskih učionica i praktikuma, a u planu im je i obnova ostalih kabineta i praktikuma škole.

Povećanje kvota za medicinare i mehatroničare

Tehnička škola Virovitica u prve je razrede upisala ukupno 112 učenika i za jesen nema niti jednog slobodnog mjesta. Ravnatelj Dino Davidović poručuje kako primjećuju povećan interes za sva zanimanja u odnosu na protekle godine, kao i broj bodova na samim upisima.

– Najveći interes bio je za smjer medicinska sestra/tehničar opće njege i smjer tehničar za mehatroniku. Za ta dva usmjerenja tražili smo povećanje kvota, točnije za medicinare s 26 na 28 učenika i mehatroničare s 20 na 24 učenika. Ove školske godine na svim smjerovima učenici imaju više bodova u odnosu na prošlu školsku godinu, a smjer medicinska sestra/tehničar opće njege ima drugi najbolji rezultat od kad postoje elektronski upisi – ističe ravnatelj Tehničke škole Virovitica.

Kozmetičari i frizeri biježe rekordnu zainteresiranost

Iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica poručuju kako su na ljetnom roku upisali ukupno 92 učenika. Usmjerenja kozmetičar, frizer te instalater grijanja i klimatizacije kompletno su popunjena. Za upise na jesen preostalo je još 28 slobodnih mjesta, i to za zanimanja: stolar (7), elektromehaničar (3), CNC operater (6), cvjećar (4), vodoinstalater (3), automehaničar (2) i autolimar (3).

(icv.hr, dj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content