Završen projekt “Mladi kako ste?”, a rezultat je dokument “Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije”

PRONI Centar za socijalno podučavanje je u lipnju 2023. godine započeo s provedbom projekta “Mladi, kako ste?” financiranog sredstvima EU kroz program Erasmus+.

Partner na projektu bila je Osječko-baranjska županija, a glavni cilj programa bio je podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja, a provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti mladi (krajnji korisnici) su osnaženi za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.

Projekt “Mladi, kako ste?”, na temu mentalnog zdravlja mladih, kroz aktivnosti istraživanja i rasprava s mladima u lokalnih sredinama, uključio je veliki broj mladih i donositelja odluka s područja Osječko-baranjske županije. Upitnik u istoimenom istraživanju ispunilo je 1213 mladih, a na javnim događanjima u Osijeku, Valpovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru, Našicama i Đakovu sudjelovalo je ukupno 179 mladih i 76 donositelja odluka.

Upravo je tema mentalnog zdravlja mladih, nakon suočavanja s krizom pandemije koronavirusa, postala vrlo aktualna pa se ovim projektom htjelo odgovoriti na potrebu mladih da se s njima razgovora o njihovom mentalnom zdravlju.

U PRONI Centru za socijalno podučavanje nadaju se da će sve ono što su im mladi rekli, biti dobra početna točka za pozitivne promjene u zajednici, a sve ono što će se u budućnosti događati u smislu jačanja podrške mladima, biti utemeljeno na aktualnim potrebama mladih.

Projektne aktivnosti su od samog početka bile usmjerene na sve mlade Osječko-baranjske županije, s posebnim naglaskom na one koji dolaze iz manjih i ruralnih mjesta, kako bi se mogle doznati i njihove potrebe, u ovom slučaju čuti njihova razmišljanja vezano za mentalno zdravlje mladih, a potom i detektirati adekvatnu vrstu podrške koja im je, vezano za ovu temu, potrebna.
S druge strane, u projekt je bio uključen i velik broj dionika koji rade s mladima koji, kroz kreiranje novih procesa, usluga, projekata i programa mogu s pomoću mladima u izazovima s kojima se susreću.

Svi zaključci, konkretni prijedlozi, potkrijepljeni stavovima mladih i opisom konkretnih izazova s kojima se susreću, dobiveni tijekom istraživanja te na raspravama u lokalnim zajednicama su zapisani i sumirani kao preporuke.

Preporuke su opisne, ali ponajviše imaju cilj ponuditi praktične smjernice svima onima koji svakodnevno rade s mladima – nastavnicima i stručnoj službi u obrazovnim institucijama, socijalnim radnicima i drugim pomagačkim zanimanjima, predstavnicima udruga mladih, zdravstvenim radnicima i svima drugima koji u nekom segmentu svog rada, uključuju mlade.

I što je također važno, poslužit će kao relevantan prikaz potreba mladih (u važnom području njihovog mentalnog zdravlja) za predstojeću izradu dokumenta – Program za mlade Osječko-baranjske županije.

Dokument “Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije” dostupan je na POVEZNICI. Dokument je značajan jer se njegovo praćenje i korištenje u radu očekuje od dionika iz javnog i civilnog sektora, ali svakako može poslužiti i kao putokaz općoj javnosti, za bolje razumijevanje potreba mladih.

Važno je naglasiti kako preporuke, između ostalog, sadrže prijedloge koje su mladi istaknuli putem istraživanja te održanih rasprava.

(nasice.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content