Za istok Hrvatske danas oglašen narančasti meteoalarm: Prvo visoke temperature, a potom promjena vremena

Nakon drugog ovosezonskog toplinskog vala pred nama je ponovno „burna“ promjena vremena. U toplijem dijelu godine kada na zagrijanu ili užarenu podlogu po visini dođe vlažniji i hladniji zrak, za posljedicu imamo olujne vertikalno, tornjaste razvoje.

Tako će tijekom današnjeg dana na području Virovitičko-podravske županije biti umjerena do velika vjerojatnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme. DHMZ je Virovitičko-podravsku županiju svrstao u drugi od tri moguća stupnja upozorenja za olujne atmosferske razvoje, s time da postoji umjerena vjerojatnost da se upozorenje pojača na najviši crveni stupanj tijekom poslijepodneva. Treba pratiti radarske snimke i upozorenja DHMZ-a.

Jučerašnje najviše dnevne vrijednosti na području Virovitičko-podravske županije – Bilogora 33,5°C, Orahovica 34,9°C, Slatina 35°C i Virovitica 35,1°C.

Iza nas je topla ili tropska noć tijekom koje su temperature bile u Virovitici 21°C ,Bilogora je mjerila 21,3°C, Slatina 21,4°C i Orahovica 21,7°C.

Tijekom ponedjeljka očekujemo izraženije atmosferske razvoje, dok će se do sredine dana zadržati suho, a od sredine dana postupno će biti sve više oblaka. Oborine će dolaziti sa zapada i kretati se prema istoku, tako da tijekom poslijepodneva „bacite“ pogled na zapad.

Najviše dnevne temperature zraka bit će između 29 i 32°C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni tijekom poslijepodneva. UV-indeks visok i vrlo visok.

Tijekom utorka očekuju se niže temperature zraka. Mogli bismo reći da ćemo napokon “prodisati”. Zadržat će se umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom osobito u prvom dijelu dana.

Tijekom poslijepodneva sa sjeverozapada se očekuje postupno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Jutarnje temperature zraka između 14 i 19 stupnjeva, a najviše dnevna između 23 i 25 Celzijeh stupnjeva UV-indeks umjeren i visok.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content