Župan Igor Andrović uručio ključeve vozila ravnateljima četiriju osnovnih škola s područja VPŽ koje provode projekt cjelodnevne škole

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović uručio je danas (četvrtak) u Suhopolju ključeve vozila ravnateljima četiriju osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije (Ivan Goran Kovačić – Gornje Bazje i Zdenci, Suhopolje i August Cesarec Špišić Bukovica) koje na našem području provode projekt cjelodnevne škole.

Ovim vozilima prevozit će se učenici i učitelji, bit će omogućen prijevoz obroka za učenike iz područnih škola, a bit će korišteni i za druge potrebe u obrazovnom procesu.

– Drago mi je što smo danas ovdje ispred Osnovne škole u Suhopolju, koja je jedna od četiriju osnovnih škola koje su uključene u projekt cjelodnevne škole. Ovaj eksperimentalni projekt, cjelodnevne škole u koje su ušle ove četiri škole, pokazao se kao izuzetno dobar i žao mi je jer više škola nije uključeno u njega, budući da nakon prve godine bilježimo samo pozitivne impresije. Vrijednost ovih vozila je gotovo 135.000 eura, a u sklopu cjelodnevne nastave školama je dodijeljeno 1.300.000 eura za nove kuhinje i namještaj, nove klima uređaje, laboratorije, građevinske radove…

Pritom, učenici imaju besplatne udžbenike, dva besplatna obroka, besplatne izvanškolske aktivnosti, a učitelji imaju veće plaće jer više rade s učenicima. Čestitam i zahvaljujem ravnateljima ovih škola što su s nama, prije godinu dana, pokazali hrabrosti i odlučnost ulaskom u ovaj projekt. Vjerujemo da će za nekoliko godina projekt cjelodnevne nastave zaživjeti ne samo u našoj županiji, nego i cijeloj Hrvatskoj što i je njegov cilj – rekao je župan Andrović.

Cjelodnevna nastava pokazala se kao pozitivan primjer, ali i način za unaprjeđenje, razvoj i prilagodbu nastave za učenike.

-Drago mi je da su naše osnovne cjelodnevne škole uspješno završile nastavnu godinu i da su iskustva roditelja i učenika, a onda i učitelja uglavnom pozitivna. Prije nekih mjesec dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih u našoj županiji je održalo fokus grupu s roditeljima i učiteljima, kako bi vidjeli pozitivne i negativne strane cjelodnevne škole i kako bi se u sljedećoj školskoj godini još više prilagodili potrebama nastave i učenika. Sve izneseno, čak i ono kao određeni prigovor, na fokus grupama, bit će prilagođeno u školama i u suradnji sa Svjetskom bankom, kako bi se sve zamišljeno i potrebno ostvarilo do 2027. godine. 

Nadamo se da će sve ostale škole na području naše županije, ali i cijele Republike Hrvatske prijeći na jednosmjenski rad i cjelodnevnu školu. To je ovaj drugi dio priče koji gradimo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti; kroz rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju škola i sportskih dvorana, kako bismo i sve ostale škole prilagodili za jednosmjenski rad. Ove cjelodnevne škole, koje sada imaju iskustva, ostalima će biti učitelji u daljnjem radu – rekla je Martina Bunić, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

Isporučitelj novih vozila bila je tvrtka Fornix d.o.o. Osijek, a sveukupni iznos za sva vozila je 134.833,78 eura. Ključeve vozila preuzeli su ravnatelji: Ivana Simeunović (OŠ August Cesarec Špišić Bukovica), Ivana Pavelić (OŠ Ivana Gorana Kovačića Zdenci), Anto Škraba (OŠ Suhopolje) i Saša Topić (OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje). Osim toga, svečanosti primopredaje vozila nazočio je i načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal.

(www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content