Virovitičke gimnazije zadovoljne uspjehom na ispitima državne mature: “U usporedbi s ostatkom Hrvatske, ostvarili smo nadprosječne rezultate”

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u srijedu, 17. srpnja, objavio je konačne rezultate državne mature za školsku godinu 2023./2024. Ispitima je pristupilo ukupno 29.188 maturanata, što je 271 maturant više u usporedbi s prošlom godinom, rekao je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

ESEJ KAO NAJVEĆI “KAMEN SPOTICANJA”

Najviše zabrinjava podatak da je od ukupno 27.045 ovogodišnjih pristupnika koji su pisali Hrvatski jezik, njih 17,6 posto, odnosno 4769 učenika na esejskom dijelu ispita ostvarilo nula bodova. To je, u odnosu na prošlogodišnju generaciju, rast od gotovo deset posto.

Ravnatelj NCVVO-a naglašava kako je u roku od 48 sati nakon objave privremenih rezultata pristigao veći broj prigovora – ukupno 5.394. Najviše ih je bilo na račun Hrvatskog jezika, a slijede Matematika, Biologija i Kemija, dok su za ostale predmete prigovori bili znatno rjeđi. Maturanti su, objašnjava Filipović, tražili bodove za bizarne razloge. Jedan je učenik napisao da nije pročitao djelo za esej, ali je barem napisao 500 riječi pa su mu mogli dati jedan bod.  

1344 1
Foto: ilustracija, Freepik

KATOLIČKA GIMNAZIJA BEZ SLUŽBENIH PRIGOVORA

U virovitičkoj Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti posebno su zadovoljni uspjehom svojih učenika koji su ostvarili najbolje rezultate iz latinskog, hrvatskog i engleskog jezika (obje razine, A i B). Jesu li njihovi maturanti imali prigovora vezanih uz sporni esej iz Hrvatskog jezika, upitali smo Hrvoja Drvenkara, ispitnog koordinatora.

– Naši učenici nisu imali službenih prigovora na ispit iz Hrvatskog jezika, kao što nisu imali službenih prigovora na ispit iz bilo kojeg drugog predmeta. Iz Hrvatskog je svaki drugi učenik dobio ocjenu vrlo dobar. Pod službenim prigovorom smatram prigovor na ocjenu NCVVO-u. Međutim, bilo je neslužbenih “prigovora”, bolje reći komentara, u kojima se postavljalo pitanje o načinu bodovanja eseja – objašnjava Drvenkar.

Što se tiče izlaznosti učenika na ispite državne mature, ona je već niz godina stopostotna jer njihovi gimnazijalci uspješno završavaju 4. razred te mogu pristupiti maturi. Kada je riječ o prolaznosti samih ispita državne mature, ispitni koordinator ističe kako je ona vrlo visoka te u posljednje tri godine prosječno iznosi 98 posto.

– Ove godine 94 posto naših učenika uspjelo je upisati svoj prvi izbor fakulteta, što svjedoči o njihovom znanju, ali i mudrom odabiru. Studijski programi koji su ih najviše zanimali su redom edukacijska rehabilitacija, pravo, učiteljski, multimedija, poslovna ekonomija, elektrotehnika i informacijska tehnologija, računarstvo, komunikologija, geologija, sestrinstvo i menadžment – navodi ispitni koordinator.

OSTVARILI NADPROSJEČNE REZULTATE

U Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica također su zadovoljni uspjehom svojih učenika. U usporedbi s prosjekom ostatka Hrvatske, ostvarili su nadprosječne rezultate, kaže ravnatelj Kristijan Gostimir.

Kristijan Gostimir

– Najbolje rezultate od svih obveznih predmeta naši učenici ostvarili su iz Engleskog jezika. Hrvatski je također bio dobar i nije bilo prigovora – objašnjava nam ravnatelj nadovezujući se na pitanje o velikom broju pada i prigovora učenika – Što se tiče pada učenika od 22 posto u cijeloj Hrvatskoj, u našoj školi Državnu maturu nije položilo 5,6 posto učenika – konstatira Gostimir.

(www.icv.hr, dj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content