Upoznajte virovitičke planinare HPD-a “Papuk”: “Nema boljih i bržih planinara, natječete se samo s vašim tijelom i duhom”

Zlatna Slavonija ne može se pohvaliti zavidnim planinskim vrhovima, ali se svakako može dičiti upornim planinarima s 280 kilometara u nogama po najstarijoj i najdužoj hrvatskoj planinarskoj obilaznici – Slavonskim planinarskim putem. Sa svojih 35 obaveznih kontrolnih točaka i 5 dionica, SPP iliti ga “slavonski Mount Everest” rijetke je motivirao da ga propješače cijelog, no skupina najdosljednijih virovitičkih planinara uspješno je stigla do cilja.

Članovi HPD-a “Papuk” Virovitica između sebe prepričavaju razne zgode i nezgode sa svojih planinarskih avantura. Kako te priče ne bi ostale samo unutar Društva, odlučili smo provjeriti kako je to biti planinarom po slavonskim gorama i koji su uvjeti za pridruživanje ovoj veseloj družini.

20220430_093846-Custom
Izvor: HPD “Papuk” Virovitica

Popularizacija planinarstva

O više od 95 godina uspješnog rada Hrvatskog planinarskog društva “Papuk” Virovitica moglo bi se štošta napisati. Ova neprofitna udruga djeluje na području Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije od davne 1928.

U modernom dobu ekrana, prezaposlenosti i svakodnevnog stresa, HPD “Papuk” nastoji zadovoljiti potrebu svakog čovjeka za kvalitetno provedenim slobodnim vremenom, i to u prirodi, kako bi očuvali psihofizičke sposobnosti i vlastito zdravlje. Cilj njihova djelovanja prije svega je promocija zdravog života i populariziranje planinarstva.

– Poticanjem sportsko-planinarskih rekreacija nastojimo razviti svijest o očuvanju prirode za potrebe kako ove, tako i svih budućih generacija. Osim što organiziramo planinarske izlete, bavimo se održavanjem planinarskih putova i brinemo o planinarskim objektima – objašnjava nam Mario Ripli, predsjednik HPD-a “Papuk”, Virovitica.

IMG_2370-mario-ripli-Custom
Izvor: HPD “Papuk” Virovitica

Naglašavajući prirodne ljepote našeg kraja, udruga je podijeljena u različite sekcije: Vodička, Gospodarska, Markacijska, Ekološka, Fotosekcija te Sekcija za djecu i mladež. Svi voljni novog iskustva dobrodošli su u prostorije HPD-a “Papuk” u Virovitici, svake srijede od 19 sati. Uvjeti za učlanjenje su prije svega dobra volja, adekvatna oprema za pješačenje i plaćanje članarine.

– Trenutno brojimo 236 članova, a svakako treba napomenuti da je porast kvalitetnog broja planinara kroz godine sve veći. Posebno pozdravljamo zainteresiranost djece i mladeži koji također mogu, uz suglasnost roditelja, postati članom naše udruge – govori Ripli.

A što je s kondicijom?

Kada je riječ o psihofizičkim sposobnostima i tjelesnoj spremnosti za planinarenje, poručuju iz udruge, “ako ih i nemate…s nama ćete ih postići”.

– Imajte na umu da smo prvenstveno planinarska organizacija u kojoj se treba malo namučiti kako biste bili nagrađeni pogledima koji ostavljaju bez daha. I zapamtite, nismo natjecateljska organizacija, nema boljih i bržih planinara, natječete se samo s vašim tijelom i duhom – ističe predsjednik udruge.

Odabir planinarske rute zahtijeva vrijeme, trud i znanje jer valja uskladiti interese i želje više ljudi, objašnjava nam Tanja Kolar Janković, vodič HPD-a “Papuk”. Da bi se osiguralo ugodno i sigurno iskustvo, potrebno je uzeti u obzir duljinu staze, vremenske uvjete, moguće rizike, planinarsko iskustvo i naravno fizičku spremu.

20240626_185510-1

– Najizazovniji tereni zahtijevaju visoku razinu fizičke pripremljenosti, tehničke vještine i često vođenje profesionalnih vodiča. S druge strane, jednostavniji su tereni pogodni za većinu planinara, uključujući početnike, nudeći prekrasne pejzaže uz manje fizičke napore. Slavonski planinarski put izazovan je teren za planinarenje, iako nijedna gora ne prelazi nadmorsku visinu od 1000 m – govori nam Tanja Kolar Janković.

Planinarenje – skup sport?

Planinarenje je aktivnost koja može varirati u troškovima, ovisno o razini posvećenosti, učestalosti izleta i vrsti terena po kojemu se planinari.

– Ako se držite osnovne opreme i kraćih izleta, ovo je relativno pristupačna aktivnost za čiji vam početak trebaju kvalitetne planinarske cipele/gojzerice i ruksak. Međutim, kako raste razina posvećenosti i želja za zahtjevnijim turama, troškovi također rastu. Kvalitetna oprema je ključna za sigurnost i udobnost – objašnjava nam vodič.

20220430_095746-Custom
Izvor: HPD “Papuk” Virovitica

Tanja Kolar Janković strastvena je planinarka koja se rekreira kad god ima priliku, privatno i poslovno, pa se zna dogoditi da mjesecima ni jedan vikend ne provede kod kuće. Kada smo ju upitali za najdraži dio ove aktivnosti, nije mogla navesti samo jednu stvar.

– Planinarenje donosi brojne radosti i koristi, pa mi je teško izdvojiti samo jedan dio toga. Rekla bih da je to u mom slučaju kombinacija suočavanja s različitim izazovima, istraživanja novih mjesta, mentalnog opuštanja, povezanosti s prirodom i osobnog zadovoljstva. Posebno volim planinariti sa svojom kćeri, Rahelom – ističe.

Najteži dio planinarenja upravo je ono što plaši ljude koji nisu u najboljoj formi –  kombinacija fizičkih, tehničkih, logističkih i mentalnih izazova koji ovu aktivnost čine zahtjevnom. Unatoč tomu, prevladavanje upravo tih izazova čini planinarenje izuzetno ispunjavajućim i nagrađujućim.

Nevrijeme kao uobičajena pojava

Kada se upustite u razgovor s ljudima koji su strastveni u svojim hobijima, doživljaja i anegdota ne nedostaje. Tijekom ekspedicija članovi Društva svjedoče raznim zanimljivostima; od zaštićenih životinjskih vrsta i nestvarnih pogleda na panonsku ravnicu, preko ljudskog nemara i onečišćenja hrvatskih šuma, sve do planinara koji su doslovno ostavili svoje đonove na putu. Ipak, ništa ne bi mijenjali za sjećanja, iskustva i prijateljstva koja su stekli na tim rutama.

20220514_140214-Custom
Izvor: HPD “Papuk” Virovitica

– Doživljaja je mnogo, no osobno najviše pamtim prvi obilazak SPP-a prije dvije godine kada je Rahela, tada dvanaestogodišnjakinja, dobila posebno priznanje Upravnog odbora Slavonskih planinara kao najmlađa planinarka koja je završila obilazak. Osim toga, pamtim i grmljavinsko nevrijeme s prošlogodišnjeg obilaska Velebitskog planinarskog puta – prisjetila se Tanja.

Izađite iz zone komfora

Pridruživanje planinarskom društvu pruža jedinstvenu priliku za osobni rast, zdravlje i društvenu povezanost. Članstvo u jednom od ovakvih društava omogućit će vam učenje od iskusnih vodiča i razvijanje vještina za sigurno planinarenje, a organizirani izleti olakšavaju istraživanje različitih terena bez većih briga. Sve ove prednosti čine planinarsko društvo savršenim mjestom za ljubitelje prirode koji žele sigurnije, bogatije i ispunjenije planinarsko iskustvo. Stoga, pridružite im se i otkrijte radost planinarenja. “Vidimo se na stazi!”, poručuju iz HPD-a “Papuk”.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, HPD “Papuk”)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content