U Učeničkom domu Virovitica uspješno realiziran Erasmus+ projekt pod nazivom “Minimise your carbon footprint”

U sklopu projekta Erasmus+ – Ključna aktivnost 1, od 23. lipnja do 1. srpnja desetero je učenika, korisnika Učeničkog doma Virovitica, svoja znanja i iskustva razmjenjivalo s još 30 vršnjaka iz Španjolske, Mađarske i Rumunjske. Realizacija projekta odvijala se u Virovitici, u prostorima Učeničkog doma, koji je za sudionike organizirao smještaj i prehranu, ali i osmišljavanje slobodnog vremena. Iz svake je zemlje sudjelovalo po desetero učenika u pratnji dvoje voditelja.

Projekt pod nazivom “Minimise your carbon footprint” za glavni cilj ima potaknuti razmišljanje o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, a o ovim izuzetno bitnim temama raspravljalo se na engleskom jeziku čime su sudionici usavršavali svoje jezične vještine.

Nakon prvog dana, koji je bio predviđen za upoznavanje i druženje, narednih su se dana održale po tri radionice dnevno, a koje su sudionici ove razmjene pripremili sa svojim voditeljima. Teme obuhvaćene projektnim aktivnostima sudionike su potaknule na razumijevanje procesa klimatskih promjena te su kod njih razvile vještine za ograničavanje negativnoga utjecaja na okoliš, a one su: “Mitovi o klimatskim promjenama”, “Vegetarijanstvo i veganstvo, Je li ekološka prehrana zdrava?”, “Ugljični otisak i biorazgradnja”, “GMO – zdravlje”, “Čitanje deklaracije sastojaka hrane”, “Održivi razvoj i “Zero waste movement””, “Planinarenje, “Brza moda i eko kupovina”, “Zašto ne poduzmemo nešto?”, “Biti odgovoran potrošač i građanin”.

Učenici su po završetku edukacija dobili Youthpass te će svoja znanja prenositi učenicima i djelatnicima svojih ustanova te će na taj će način aktivno djelovati na podizanje kvalitete života.

– S velikim smo veseljem ugostili ovu učeničku razmjenu, a svi su djelatnici Doma dali svoj doprinos kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao. Ponosno smo sudionicima pokazali naš grad i okolicu. Nastojali smo im osmisliti slobodno vrijeme pa smo im tako ponudili vođenu šetnju gradom, vožnju biciklima, odbojkaške utakmice te pub kviz. Posjetili su i poznato planinarsko izletište Jankovac te bazene u susjednom nam Barču. Posebno zanimljiva bila je multikulturalna večer na kojoj su predstavljeni običaji, kultura i proizvodi svake pojedine zemlje sudionice. Učenici našeg Doma koji su sudjelovali na ovoj razmijeni su Dalila Horak, Mariangela Dimić, Lana Lipovac, Petra Bublić, Mija Janković, Neven Vuković, Lovro Palaić, Martin Kolaric, Fabijan Palaš i Neo Čvek, a voditeljice su Silvija Pipić i Ivana Štetić- istaknuli su iz Učeničkog doma.

Osim novih znanja kako svojim djelovanjem mogu doprinijeti rješenju problema klimatskih promjena, svi su sudionici projekta sa sobom zasigurno ponijeli i nova iskustva, lijepe uspomene i nova prijateljstva.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Agencije za mobilnost i programe EU u iznosu od 32.545,00 eura.

(www.icv.hr, Učenički dom Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content