Tiha herojstva „malih ljudi“: Denis je 125 puta nesebično pružio ruku djelatnicima transfuzijske medicine i darovao krv

Darivanje krvi plemenit je čin koji pomaže u spašavanju ljudskih života. Svaka kap ove dragocjene tekućine može značiti bitnu razliku između života i smrti za nekoga tko je u potrebi, bilo da se radi o hitnoj pomoći nakon nesreće, operacijama ili liječenju određenih bolesti. Krv je neophodan resurs koji se ne može proizvesti umjetno – jedini joj je izvor čovjek i njegova solidarnost s društvom koje ga okružuje.

Dobrovoljni darivatelji krvi predstavljaju ključnu kariku u ovom „lancu spašavanja života“, a njihova nesebičnost osigurava da bolnice i ostale medicinske ustanove uvijek imaju dovoljnu količinu za potrebite. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica može se pohvaliti iznimno vrijednom bazom darivatelja, od kojih pojedinci broje 100 i više darivanih doza. Jedan od veterana humanosti jest i Denis Delić (62) iz Pčelića.

Kršio zakon da bi učinio dobro djelo

Denis je 125 puta nesebično pružio ruku djelatnicima transfuzijske medicine kako bi svojom krvlju pomogao nekome drugome. Ipak, kada bismo malo bolje pogledali njegov registar darivanja krvi, brojao bi 124 akcije. Zašto? Tada maloljetni Delić prvi je put izbjegao zakon i tako ostao nezabilježen.

– Diljem bivše Jugoslavije, pa tako i u Općini Virovitica, ’78. godine održavale su se akcije darivanja krvi „Ništa nas ne smije iznenaditi“, u slučaju obrane od mogućih nepogoda i ratova. Šator Službe za transfuziju bio je postavljen u parku, preko puta Robne kuće, a sudjelovali su svi: od policije, vatrogasaca, civilne zaštite do bolnice i vojske. Kao 16-godišnjak slagao sam datum rođenja i protuzakonito prvi puta darivao krv. Ne ponosim se time što sam prevario službe bivše države, ali osjećao sam se iznimno ponosno nakon prve dobrovoljne akcije – prepričava nam Denis, istaknuvši kako je ovo prvi put da o tome otvoreno govori nekome.

94763
Ilustracija: Freepik

Shodno tomu, Delić može reći kako je „dva puta prvi put darivao krv“ – jednom kao maloljetnik i jednom kao punoljetna osoba. Od tih prvih akcija prošlo je mnogo godina i još više darovanih doza, ali misao u glavi prilikom svake donacije ostala je ista.

– Od malena sam pratio akcije transfuziologa po selu, promatrao mještane koji su se odazivali i špijunirao sam proces darivanja krvi kroz školski prozor. Sve me to jako zanimalo i tada sam si zacrtao da ću jednoga dana biti darivatelj. To sam obećanje i ispunio – govori ovaj darivatelj krvne grupe 0+.

Trčanjem i sklekovima do darivanja

Ovaj humanitarac svoj je radni vijek proveo u nekadašnjem PIK-u Suhopolje, u koji je transfuzijska služba s vremena na vrijeme dolazila prikupiti nove doze krvi. Prilikom jedne od akcija u bivšoj Poljoprivredi, Denis je bio odbijen za donaciju krvi zbog niskog tlaka. Tada se odlučio na zanimljiv čin.

– Uvijek sam bio jak i krupan, ali ponekad sam imao problema s niskim tlakom. Nakon te odbijenice odlučio sam otrčati dva kruga oko zgrade PIK-a, napraviti par sklekova, a potom se vratiti da mi ponovo izmjere tlak. I upalilo je – priznaje.

2149868904
Ilustracija: Freepik

Delić trenutno ima obustavu darivanja krvi od dvije godine zbog zdravstvenih razloga i korištenja određenih tableta. Pauza mu istječe s novom 2025. godinom, a tvrdi kako neće ostati na trenutnih 125 darovanih doza.

– Osjećaj sreće nakon donacije održao se svih ovih godina. Ponosan sam što su i obje kćeri darivateljice krvi, po povratku kući uvijek pitaju kada je sljedeća akcija. Želio bih naglasiti da darivanje krvi nije nikakav bauk. Veće stresove i nervoze doživljavamo u našoj svakodnevici, zaista se ne treba plašiti jedne igle i nekoliko minuta peckanja. Garantiram da će svatko biti ponosan na sebe samoga, nekome će time spasiti život – ističe Delić.

Klub 100+

Ovaj dugogodišnji darivatelj ujedno je i predsjednik Kluba 100+, udruge koja okuplja humanitarce s područja Virovitice i Virovitičko-podravske županije, muškarce sa 100 i više donacija, odnosno žene koje su krv darovale 75 i više puta. Mjesto u ovom prestižnom klubu zaslužilo je 28 darivatelja krvi iz Virovitice, odnosno 44 s područja cijele županije.

– 50 posto naših članova je i dalje aktivno, a često nam se pridružuju i novi, mlađi članovi. Apsolutni rekorder Kluba 100+ je gospodin Slobodan Kolarević iz Podgorja, sa svojih 129 donacija. Uz to, Kolarević je i dalje aktivan darivatelj krvi – objašnjava.

ipiccy image 4
Denis Delić (lijevo) i Slobodan Kolarević (desno), foto: Klub 100+ Virovitica

Za članove Kluba 100+ u GDCK Virovitica kažu da su najveći animatori na akcijama. Kada se pojave i iznesu svoje zapanjujuće brojke, dodatno motiviraju one koji prvi put daruju krv ili se ustručavaju samog čina. Gospodin Delić jedan je od izuzetnih primjera tihog heroja koji svojom plemenitošću i humanošću spašava život nepoznatome drugome.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, Klub 100+ Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content