Poznati detalji prometne nesreće u Grabrovnici: Vozaču utvrđeno 2,59 promila

Teška prometna nesreća koja se dogodila jučer (ponedjeljak) u popodnevnim satima u Grabrovnici, mjestu u sastavu općine Pitomača.

Motociklist (50) sletio je s ceste i s teškim tjelesnim ozljedama završio u bolnici.

-Ovaj vozač motocikla, kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,59 g/kg je upravljao motociklom noseći na glavi zaštitnu kacigu „šljem“, koja nije propisana i homologirana. Dolaskom do blagog  zavoja nije brzinu kretanja vozila prilagodio uvjetima na cesti, odnosno zavoju i mokrom kolniku, uslijed čega je zahvatio zelenu površinu pokraj ceste, po kojoj se nekontrolirano kretao 70-ak metara. Izgubivši nadzor nad vozilom pao je na zelenu površinu gdje je došlo  do prevrtanja i klizanja vozila i vozača – stoji u policijskom izvješću. 

Vozaču je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Virovitica gdje je zadržan na liječenju.

Također, na području Policijske uprave virovitičko-podravske jučer je evidentirano sedam prometnih nesreća.

Kako bi se spriječilo stradavanje vozača i putnika na motociklima i mopedima, koji se uz pješake i bicikliste ubrajaju među najranjivije skupine sudionika u prometu, vozače mopeda i motocikla upozoravamo da:

    • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, odnosno prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti,
    • ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga,
    • poštuju prednost prolaska,
    • vrše pretjecanje samo na mjestima na kojima je to dozvoljeno i mogu pretjecati na siguran način.

Svi vozači motocikla i mopeda pozivaju se na povećani oprez i dosljedno poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa, a sve ostale sudionike u prometu da obrate posebnu pozornost na ove ugrožene kategorije.

Policijski službenici prometne policije će i nadalje u cilju sprječavanja događanja najtežih prometnih nesreća i stradavanja sudionika u njima, osim na četiri prekršaja ubojice u prometu, odnosno upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, svoje aktivnosti usmjeriti i na najranjivije sudionike u prometu, odnosno uz pješake i bicikliste i na sudionike u prometu na mopedima i motociklima, a tijekom ljetnog perioda na području Policijske uprave virovitičko-podravske će najmanje jednom mjesečno biti provedena ciljana akcija nadzora i zaštite sudionika na mopedima i motociklima.

(PU virovitičko-podravska, Foto: Dinko Borozan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content