Sva djeca su bila pobjednici, kod odraslih slavio DVD Feričanci, a Josip Glasovac iz Šaptinovaca najbolji u Fire Challengeu 14. orahovačkog memorijala “Damir Hornung”

Jučer (subota) je u središnjem orahovačkom gradskom parku održan tradicionalni 14. vatrogasni memorijal posvećen poginulom hrvatskom branitelju i nekadašnjem vatrogascu, heroju Damiru Hornungu.

Uoči otvaranja turnira izaslanstvo DVD-a Orahovica predvođeno predsjednikom Tomislavom Pezićem i zapovjednikom Darkom Šramekom, uz gradonačelnika Orahovice Sašu Ristera, polaganjem su aranžmana i lampiona odali dužnu počast Damiru Hornungu na njegovom grobnom mjestu na Gradskom groblju u Orahovici prisjetivši se Damira kao iznimno vrijednom poštenog, odgovornog, radišnog i hrabrog mladića te velikog domoljuba.

U prigodi otvaranja turnira prvi se obratio predsjednik DVD-a Orahovica Tomislav Pezić izrazivši zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu na memorijal.

-Posebna nam je čast organizirati ovaj memorijal za jednog velikog čovjeka, našeg nekadašnjeg člana, heroja koji je dao najsvetije od sebe za slobodu naše lijepe Domovine. Hvala vam svima od srca što uz nas odajete počast i i zahvalnost našem Damiru promičući vatrogastvo na najbolji mogući način – rekao je Pezić.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister pohvalio je DVD Orahovicu na ustrajnosti u čuvanju spomena na heroja Damira Hornunga te istaknuo.

-Svi znamo koliko je velik bio Damir i njegovo herojsko djelo i zato je jako važno čuvati uspomenu i pokloniti mu se i zahvaliti za sve što je dao nama. Posebno mi je drago vidjeti ovako velik broj djece koji su zalog za budućnost kako nastavka čuvanja uspomene na Domovinski rat i njegove heroje, tako i plemenite organizacije vatrogastva općenito – rekao je Rister.

Turnir je otvorio brat poginulog Damira, Mario Hornung.

-Hvala vam u ime naše obitelji što nikada ne zaboravljate Damira i što u njegovu čast svake godine dolazite na memorijal. Znam da je Damir ponosan na sve vas, na vatrogasce i svoju Hrvatsku koju je toliko volio i zato vam još jednom od srca hvala – rekao je Mario Hornung.

Natjecanje je održano u tri kategorije, dječje vatrogasne igre, operativne vježbe za odrasle i pojedinačno natjecanje pod nazivom Fire Challenge.

U dječjem dijelu natjecanja sudjelovalo je sedam ekipa i to dvije ekipe DVD-a Stara Jošava, DVD Dolci, DVD Zdenci te tri ekipe domaćina DVD-a Orahovica, ukupno 50 djece koja su se natjecala u pet disciplina.

-Djeca su se nadmetala u igrama iks-oks, vatrogasna košarka, vatrogasna potraga, vodeni baloni i neobična štafeta. Sve su to discipline s vatrogasnim elementima kao što su brzina, spretnost, snalažljivost, brzo razmišljanje i prije svega timski rad. Kako je to kod nas uobičajeno, sva su djeca na kraju bila pobjednici i svi su dobili zlatne medalje jer njihov dolazak i uživanje uz vatrogastvo je najveća pobjeda za sve – rekla je voditeljica dječjeg dijela natjecanja Suzana Grgurić.

Operativci su se natjecali prvo u ekipnom dijelu koje se sastojalo od četiri discipline, a sudjelovalo je pet društava i to iz Čačinaca, Šaptinovaca, Beljevine, Feričanaca i Orahovice, odnosno ukupno 30 vatrogasaca.

-Bile su to vježbe koje su dio svakog izlaska na intervenciju pa su se tako operativci nadmetali u brzom oblačenju zaštitne opreme, brzom namatanju cijevi, vježbi s brentačama i vježbi s autocisternom s dva C mlaza. Ekipu je brojalo šest operativaca i mogu reći da su svi odradili jako dobro – rekao je zapovjednik DVD-a Orahovica Darko Šramek.

Šramek je potom pojasnio i pojedinačno natjecanje Fire Challenge.

-U pojedinačnom dijelu operativac je u najkraćem mogućem roku morao obući punu zaštitnu opremu s dišnim aparatom, zatim brzo namotati cijev, u trku prenijeti dva puna vatrogasna aparata od točke A do točke B, potom spojiti cijev na autocisternu te istrčati i mlazom srušiti metu. Operativci su bili brzi i efikasni i zaslužuju svaku pohvalu – rekao je Šramek.

Na kraju, u ekipnom dijelu prošlogodišnji naslov obranila je ekipa DVD-a Feričanci, drugo mjesto pripalo je domaćinu DVD-u Orahovica, a treće DVD-u Beljevina. U Fire Challengeu najbrži je bio Josip Glasovac iz DVD-a Šaptinovci, drugo mjesto pripalo je Željku Paljušiću iz DVD-a Beljevina, a treće Goranu Grekši iz DVD-a Feričanci.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content