Strukovnjaci o ovogodišnjim upisima: Najtraženiji frizeri, kozmetičari i medicinari, podbacio interes za poljoprivredna zanimanja

U tijeku je važan period za sve osmaše – donošenje odluke o daljnjem, srednjoškolskom obrazovanju. Proteklog petka, 28. lipnja, započele su online prijave za upise srednjih škola u 2024. godini. Učenici željene škole mogu prijavljivati do 8. srpnja u podne, a iznimka su ustanove koje za upis provode prijemne ispite i dodatne provjere.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Goran Horvat objasnio je kretanje brojki u njihovoj školi koja planira upis 120 učenika u 10 obrazovnih programa: automehaničar, autolimar, stolar, CNC operater, elektromehaničar, cvjećar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, kozmetičar i frizer.

horvat goran 1
G. Horvat, foto: K. Toplak

– Trenutno imamo 96 učenika s 1. prioritetom, odnosno 24 slobodna mjesta za one koji ne upišu željenu školu u ljetnom upisnom roku. Svakako je to zavidan rezultat i pokazatelj koliko je naša škola zanimljiva svima onima koji će za tri, odnosno četiri godine živjeti od svoga rada – istaknuo je ravnatelj Horvat.

„GUŽVA“ U REDU ZA FRIZERE I KOZMETIČARE

Najviše se ističu frizeri i kozmetičari, objašnjava nam ravnatelj, gdje na bazi jednog razrednog odjela postoji interes 40-ak učenika, a upisuje se njih 20. Uz spomenute, i ostali smjerovi već su 90 posto popunjeni.

– Zanimljivo je da je prijava učenika bila moguća od 28.6.2024. u 8:00 h, a u 8:20 na listi za automehaničare bilo je već 30-ak zainteresiranih, no upisujemo ih 14. Slično je i s vodoinstalaterima, instalaterima grijanja i klimatizacije… – objašnjava.

Upisi pokazuju da smo odradili dobar posao, kaže ravnatelj. Ne postoji obrazovni program za kojeg nema interesa, svi su pažljivo planirani u komunikaciji s Virovitičko-podravskom županijom, HOK-om, nastavnicima i lokalnim obrtnicima. Horvat je posebno pohvalio nastavnike Industrijsko-obrtničke škole Virovitica kao glavne nositelje promocije ove škole, što se reflektiralo i na interes za školovanje u istoj.

20240112 100736
D. Davidović

Tehnička škola Virovitica također bilježi povećan interes za dostupna usmjerenja: elektrotehničar, tehničar za mehatroniku, šumarski tehničar, drvodjeljski tehničar dizajner. Već standardno, najveća je gužva na ljestvicama za smjer medicinska sestra/tehničar opće njege, prenosi nam ravnatelj Tehničke škole Dino Davidović.

ZA FARMACEUTSKOG TEHNIČARA UVEDEN BODOVNI PRAG

Zadovoljni situacijom s upisima su i u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača.

– Upisi su puno bolji nego proteklih godina. Svakodnevno imamo fluktuaciju broja zainteresiranih te broja koji ostvaruju pravo upisa. Primijećen je i povećan interes za novo zanimanje u našoj školi – farmaceutski tehničar. Kvote još uvijek nisu popunjene uslijed donošenja odluke o postavljanju bodovnog praga. Naime, smatramo da je navedeno zanimanje izuzetno zahtjevno, te smo stoga odlukom Nastavničkog vijeća odredili postojanje bodovnog praga koje će po nama osigurati kvalitetu obrazovanja – govori Marko Marić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca.

20240424 105401 Custom
M. Marić

Ipak, Marić ističe kako ih žalosti nedostatak interesa za poljoprivredna zanimanja, uzimajući u obzir da se škola nalazi u poljoprivrednom kraju u kojemu je poljoprivreda temelj opstanka velikog broja obitelji.

Kako još uvijek traje dopunski rad, pojedini učenici 8. razreda tek biraju željene obrazovne programe. Finalne brojke ovogodišnjih upisa u srednje škole bit će poznate 8. srpnja 2024. kada se ljestvice poretka zaključaju i 10. srpnja 2024. kada se objave konačne ljestvice poretka.

(www.icv.hr, dj, foto: arhivske fotografije, K. Toplak, Freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content