Sjećanje na branitelje: Po deveti put istrčan Memorijalni maraton Virovitica – Gradina

U povodu Dana općine Gradina jučer je po deveti put istrčan Memorijalni maraton Virovitica – Gradina koji se u organizaciji Policijske uprave virovitičko–podravske i Udruge maratonaca VPŽ “Glasnici istine” trči svake godine od Virovitice do Gradine u počast na pripadnike PU virovitičko–podravske i hrvatske branitelje s područja općine Gradina koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Na startu, ispred Policijske uprave virovitičko–podravske, maratonce su ispratili voditeljica Službe za unutarnju reviziju VPŽ, ujedno i sudionica maratona Ida Foret, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, u ime načelnika PU VPŽ Zoran Jerbić i predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac.

Na kraju su se svim nazočnima obratili predsjednik Udruge “Glasnici istine” Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca iz Siska “Heroji ne umiru” Igor Vuković i načelnik općine Gradina Josip Vučemilović-Jurić koji se u ime svih hrvatskih branitelja i mještana općine Gradina zahvalio PU VPŽ, VPŽ i Gradu Virovitici te maratoncima iz udruga “Glasnici istine” i “Heroji ne umiru” na ovoj lijepoj gesti, da se Domovinski rat i hrvatski branitelji nikad ne zaborave.

Ove godine su se našim maratoncima pridružili i kolege iz Udruge maratonaca “Heroji ne umiru” iz Siska te su zajedno istrčali ovaj maraton dug 15 kilometara za što im je sa stajanjima u Lukaču i Bačevcu, gdje su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, trebalo oko dva i pol sata. Cilj je bio na spomen obilježju poginulim hrvatskim branitelja na Mjesnom groblju u Gradini gdje su maratonce dočekali predstavnici Općine Gradina na čelu s načelnikom Josipom Vučemilovićem-Jurićem koji se u ime svojih branitelja i mještana zahvalio maratoncima koji se po teškom i sparnom vremenu nisu štedjeli te su smogli snagu da istrče ovaj tradicionalni memorijalni maraton.

– Općina Gradina dala je značajan broj hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su bili raspoređeni po postrojbama diljem Hrvatske. Na žalost, neki od njih položili su živote na oltar domovine. Iz tog razloga obilježavamo obljetnice njihove pogibije zajedno sa svim drugim obljetnicama iz Domovinskog rata, a i na ovaj način zajedno s našim maratoncima dajemo obol njihovoj hrabrosti i ljubavi prema domovini
Hrvatskoj- rekao je Josip Vučemilović Jurić.

Predsjednik “Glasnika istine” Pavo Tutenov tom je prigodom obećao i daljnje sudjelovanje maratonaca u obilježavanju Dana općine Gradina, ali i na svim drugim aktivnostima diljem Hrvatske.

– Sada je već dobro znano da “Glasnici istine” ne izostavljaju ni jednu značajnu obljetnicu u VPŽ, ali ni većinu njih diljem Hrvatske, pogotovo onih koji označavaju akcije u Domovinskom ratu u kojima su stradali branitelji iz naše županije. Ovaj maraton također nam spada u prioritete, jer se na taj način sjećamo svih hrabrih branitelja, a njihovim obiteljima i na ovaj način pokazujemo da nismo zaboravili njihovu djecu, sinove i muževe- rekao je tom prigodom Pavo Tutenov.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content