Priča o Damiru Brdariću Didi koji je ostavio neizbrisiv trag u sportu, kao i životu svoje nećakinje kojoj je darovao bubreg

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Gradina, Zahvalnicu za dugogodišnji angažman u unapređenju sportskih aktivnosti u općini Gradina i izuzetnu suradnju s Općinom Gradina u razvoju sporta dobio je dugogodišnji sportaš i sportski djelatnik Damir Brdarić iz Rušana.

Ovaj vitalni 65-godišnjak, kojeg svi od milja zovu Dida, rođen je u Osijeku, a 1974. godine s roditeljima je doselio u Rušane. Te godine se počeo aktivno baviti sportom, prvo kao nogometni vratar NK „Napredak” iz Rušana. U svojoj sportskoj karijeri igrao je i u ostalim klubovima na području općine Gradina, te u općini Lukač u nogometnim klubovima iz Dugog Sela Lukačkog i Turanovca.

– Nekada je u općini Gradina djelovalo šest klubova: u Gradini, Brezovici, Detkovcu, Rušanima, Žlebinama i Bačevcu. U svima sam igrao tijekom svoje golmanske karijere. Nažalost, broj klubova u općini se smanjio, pa sada postoje samo dva kluba, u Gradini i Brezovici. No, evidentno je da se broj nogometnih klubova u mnogim manjim sredinama diljem Hrvatske smanjio. Ostaje nam nada da će se situacija po tom pitanju ipak popraviti – rekao je Damir Brdarić. Dida je kopačke u općinskim klubovima “objesio” prošle godine, i to ne zbog “godine proizvodnje” nego zbog još jedne u nizu operacija.

Rusani 1 Custom Custom

– Nogomet igram iz ljubavi od početka, a zbog te iste ljubavi ostao sam na vratnicama do svoje 64. godine. Igrao sam i za veterane NK „Zrinski” iz Martinaca u susjednoj Mađarskoj s kojima odlično surađujemo – rekao je Dida.

Nakon što je prisjetio lijepih trenutaka provedenih među nogometnim veteranima iz Martinaca, Dida je istaknuo jedan posebno značajan trenutak.

– Jednom zgodom igrali smo revijalni susret protiv Hrvatskih zvijezda, među kojima su bili naši poznati nogometaši, glumci i pjevači. Te godine je u sastavu igrao i naš poznati nogometaš i nekadašnji reprezentativac Goran Vlaović. To se dobro sjećam jer gledali smo se ‘oči u oči’ kada je izvodio jedanaesterac, a na golu sam dakako bio ja. Na moje veliko zadovoljstvo obranio sam taj jedanaesterac, tako da sam se svrstao u red golmana koji su obranili Vlaovićev penal. Uvijek će mi to ostati draga uspomena – prisjetio se Dida.

Uz to što je bio igrač, bio i sportski djelatnik te dugogodišnji predsjednik NK „Napredak” iz Rušana. Zaslugom njega i njegove ekipe, nogometni klub je znatno napredovao pa je igrao i u 1. županijskoj ligi. Osim toga, Dida je i u Nadzornom odboru Županijskog nogometnog saveza VPŽ, tako da, kako je sam rekao, iako više ne može biti na terenu, vrlo je aktivan pokraj terena.

vle sportas tjedna Custom

– Ljubav prema sportu i dalje je ostala moja najveća ljubav, naravno osim moje obitelji i rodbine; oni su ipak na prvom mjestu – rekao nam je Dida koji je svoju humanost pokazao 2008. godine.

Kada je doznao da bi život njegove teško bolesne nećakinje Danijele, inače majke dvoje djece, mogla spasiti samo hitna transplantacija bubrega, odmah joj je ponudio svoj bubreg. U zagrebačkom KBC Rebru uspješno su ih operirala dva tima liječnika. Damira su u odluci podržali supruga i njihovo dvoje djece, a Danijela danas uživa u novome životu.

– Normalna je stvar odazvati se pozivu da spasiš život, kao što je bila normalna stvar obući hrvatsku uniformu i stati na branik Domovine. Osim toga, imam puno priznanja i plaketa za razne zasluge, no smatram da to nije nešto čime se trebaš hvaliti, nego nešto što je tvoja dužnost kao čovjeka, tako će i ostati – istaknuo je Damir Brdarić Dida, kojeg Rušanci zovu “dobri duh Rušana”. Svako mjesto ima nekog takvog, a Rušani i općina Gradina imaju Didu.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele i Arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content