Posjetili smo poslom pretrpane kozmetičke salone u Virovitici i saznali što je u trendu ovog ljeta: “Nemamo slobodnih termina narednih mjesec dana”

Virovitičanke su izrazito njegovane žene – reklo bi se po broju salona za uljepšavanje na području ovog grada. Naime, u Virovitici djeluje na desetke kozmetičkih salona koji nude niz usluga za njegu lica, ruku i tijela. Posjetili smo neke od njih i upitali ih što Virovitičanke, ali i poneki Virovitičanin, najviše traže i koji su trendovi ovoga ljeta.

DIPPING MANIKURA JE NOVA OMILJENA TEHNIKA

U prvom salonu u bližem centru grada dočekala nas je nasmijana mlada kozmetičarka, spremna podijeliti svoja iskustva s nama. Ovaj kozmetički salon nudi usluge manikure i pedikure, tretmane lica, ugradnje trepavica, depilacije, masaže, maderoterapije (anticelulitne masaže) i još mnogo toga. Ipak, tehnika izrade noktiju koju kozmetičarke ovoga salona koriste jedna je od rjeđih na širem virovitičkom području.

– U našem salonu prakticira se korištenje trajnog laka i tzv. dipping manikure – sve popularnije i traženije tehnike. Naime, ova metoda podrazumijeva korištenje pigmentiranog praha umjesto laka za nokte i za razliku od gel manikure koja se stvrdne pod UV lampom, nokti se suše na zraku. Dipping nije omiljena tehnika samo zato što nokti lijepo izgledaju, već zato što ne čini toliko štete vašim noktima. Manje se koristi rašpica i samim time manje se oštećuje sama nokatna ploča – objašnjava nam mlada kozmetičarka.

ipiccy image 8

Spomenuti prah nanosi se u nekoliko slojeva, a ova glatka i izdržljiva manikura traje i do tri-četiri tjedna. Ovom se tehnikom može napraviti gotovo sve, posebice omiljena “francuska manikura” i “baby boomer”, nokti koje karakterizira glatki prijelaz iz svijetle u tamniju boju.

– Starije klijentice većinom se odlučuju za kraće i neutralnije nokte, zbog prirode posla kojim se bave. Ipak, mlade generacije dolaze s različitim zahtjevima crtanja po noktima, što je otežano raditi s ovim prahom. Uz to, ljeti primjećujemo povećan dolazak srednjoškolki koje redom žele dugačke nokte. Nastojimo ispuniti svačije želje kako bi klijenti svih dobnih skupina bili zadovoljni – objašnjava.

Ljeto donosi i vesele, jarke boje na noktima Virovitičanki, kaže nam ova kozmetičarka, a dolaskom jeseni i hladnijeg vremena u trend se vraćaju zemljane boje i neutralne nijanse na srednje dugačkim noktima.

2148697066 Custom
Ilustracija: Freepik

Uputili smo se i u salon izvan samog centra Virovitice te ondje zatekli sličnu situaciju. Naime, tinejdžerice čine potražnju za manikurom ljeti znatno većom, a kozmetičarka u ovome salonu objašnjava to jednostavnim zaključkom – većina škola ne dozvoljava umjetne nokte tijekom trajanja nastave. Kada smo ju upitali o željama naših sugrađanki, odgovor se ne razlikuje previše od onog kozmetičarke iz prethodnog salona.

– Kada govorimo o području Virovitice, rekla bih da žene većinom preferiraju uobičajene nokte poput “french type nails” ili nešto jednobojno. U svakom slučaju, “basic” nokti su bezuvjetno posebni i igranje na sigurno – govori.

NEMA VIŠE SLOBODNIH TERMINA

Povećan dolazak klijentica se, već tradicionalno, bilježi svakoga ljeta. U prvom kozmetičkom salonu slobodnih termina nema narednih mjesec dana, a situacija nije ništa bolja ni u drugim salonima diljem grada. Tek na periferiji grada i u prigradskim naseljima ima ponešto slobodnih mjesta. Niti povećanje cijena, shodno prelasku kuna u eure, ne predstavlja problem većini klijentica.

– Ljeto je i žene masovno dolaze. Puno se više radi i potrebna je veća organizacija. Zimi bilježimo dolazak stalnih klijentica na svaka 3 tjedna, dok u ovim vrućim ljetnim mjesecima imamo i žene “sa strane” koje se u datom trenutku nađu u Virovitici. Treba napomenuti kako trenutno nemamo mjesta za nove klijentice – govori.

ipiccy image 9

Za kozmetičkim stolom posla itekako ima, ali u posljednjih nekoliko godina zabilježen je povećan interes žena za uljepšavanjem, objašnjava nam svoje mišljenje iskusna kozmetičarka.

– Tko god se odluči otvoriti vlastiti salon za uljepšavanje, zasigurno će imati dovoljno posla. Preko zime je uvijek manje posla, ali zato su tijekom ljetnih mjeseci svi “puni”. Osobno imam dojam da žene danas vode više brige o vlastitom izgledu. Ponekad navrati i koji muškarac na depilaciju, masažu ili kao pratnja ženi na pedikuru – ističe.

Kada je riječ o muškim korisnicima kozmetičkih usluga, situacija u drugom salonu je nešto drugačija. Naime, tamošnja kozmetičarka objašnjava nam kako se na tretmanima čišćenja lica češće susreće s muškarcima nego ženama.

20240727 111235 Custom 1
Valjci za maderoterapiju tijela

Bez obzira na veću količinu posla u posljednje vrijeme, naše se sugovornice ne žale. Tko voli taj posao, ništa mu neće biti teško, kažu.

– Ovaj je posao moja svojevrsna strast. Uz to, u stalnom sam kontaktu s ljudima koje već poimence znam. Ako ne voliš ljude, ne možeš ovo raditi. Svaki dan slušamo različite ljudske priče i sa svima se lijepo ispričamo – zaključuje jedna od njih.

Druga kozmetičarka usudi se reći kako je zahvaljujući svome poslu stekla i nova prijateljstva, a na kraju dana ispunjava ju zadovoljstvo svih svojih klijentica. Ipak, buduće kozmetičarke upozorava na jednu zanimljivu stvar.

– Prije opuštanja u samu profesiju, važno je naglasiti kako će im se tijekom obavljanja ovog posla prije umoriti jezik, nego ruke – našalila se.

(www.icv.hr, dj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content