Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom obilježena 32. obljetnica osnutka Udruge HVIDRA Slatina

U četvrtak, 4. srpnja obilježena je 32. obljetnica osnutka Udruge HVIDRA Slatina. Početak obilježavanja je započeo ispred Srednje obrtničke škole u prostoru bivše vojarne u Slatini od kuda je uslijedila hodnja do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. HV-a brigade te je polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima te preminulim članovima udruge.

U svom obraćanju predsjednik udruge Nenad Križić je istaknuo. 

-Početkom 1992. godine, nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, veći broj pripadnika Hrvatske vojske i policije je bio ranjen što nažalost teško, što lakše te je slijedio oporavak, a za mnoge i dugotrajno liječenje, poteškoće s administracijom i ostvarivanjem prava su razlozi za inicijativu za osnivanjem Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Poteškoće su se prije svega odnosile na liječenje, skrb i psihosocijalnu pomoć, kao i nereguliran Zakon o tada novoj kategoriji osoba u društvu. Uslijedio je osnutak Inicijativnog odbora koji se sastao u Zagrebu 25. veljače 1992. godine te se taj datum uzima kao DAN HVIDRA-e Republike Hrvatske stoga obilježavajući ovaj dan mnogi obilježavaju i obljetnicu ranjavanja. Udruga se osniva u travnju 1992. godine, a prvi ogranak u Republici Hrvatskoj je osnovan u Virovitici 16. svibnja 1992. godine.

Slijedilo je osnivanje udruge u srpnju 1992. godine u Slatini te u studenom 1992. godine u Orahovici. Kroz svoj rad Udruga HVIDRA je mnogima pomogla pri rješavanju osobnog statusa. HVIDRA kao Udruga, ali i ratni vojni invalidi su bili i većinom kreatori prvog Zakona o hrvatskim braniteljima iz 1993. godine. Koristim ovu prigodu da se zahvalim svim osnivačima Udruge HVIDRA, kao i svima koji su tada i u tadašnjim uvjetima podržali osnutak i rad Udruge kako u Virovitici, tako i u Slatini i Orahovici u čemu su prednjačili ratni zapovjednici Hrvatske vojske i policije, dužnosnici u bivšim općinama te privrednici. Svim ratnim vojnim invalidima, kao i vam ovdje nazočnima, želim dobro zdravlje i osobni uspjeh te još ovakvih zajedničkih obljetnica. Danas udruga organizira brojne aktivnosti i realizira projekte te zahvaljujući Zakladi za razvoj civilnog društva danas će se svim članovima podijeliti prigodni metalni privjesci, a u narednom periodu realizirat ćemo i akciju ’tisuću bojica za vrtić’ – rekao je Križić.

U sklopu obilježavanja 32. obljetnice iznesena su sjećanja Vlade Međumurca, predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje HVIDRA-e Općine Slatina, o osnivanju slatinske HVIDRA-e.

“Tijekom 1991. godine ustrojavanjem postrojbi i tijekom borbenog djelovanja imali smo poginule i ranjene pripadnike. Pojavila se potreba za njihovom skrbi. Tako je ustrojavanjem odreda i odreda Narodne zaštite u prostornim postrojbama bivše Općine Slatine vršena preventiva i sanitetska zaštita pripadnika i prostora. Ustrojem 64. samostalnog bataljuna ZNG-a ugrađeni su sanitetski dijelovi ustrojbenih cjelina saniteta i informativno-psihološke djelatnosti.

Ustrojem 136. brigade po ustrojbenoj knjizi na razini brigade ustrojen je sanitet i IPD služba iste, tako i u nižim ustrojbenim cjelinama koja je osim svog djelokruga sudjelovanja skrbila oko stradalnika – pripadnika postrojbi. Po OZ Osijek za koordinatora je postavljen Vlado Šimić u GS pk. Franjić, a u 136. brigadi, osim ustrojbene dužnosti, Vlade Međumurac isti je radio i kao koordinator za skrb.

Paralelno na Kriznom Stožeru u Općini Slatina donijeta je odluka da se u Odjelu društvene djelatnosti i opće uprave ustroji referada za stradalnike. Tada se stradalnike razvrstalo u tri kategorije po težini stradanja. Na državnoj razini prepoznata je potreba, a sukladno Zakonu o udruživanju građana organiziran je osnivački Sabor HVIDRA-e RH, koji je na svom zasjedanju 25.0 travnja 1992. godine u Zagrebu donio Odluku o ustroju HVIDRA-e i donesena su potrebna pismena kao Pravilnik o ustroju iste.

S tog Sabora dostavljeni su materijali i Pravilnik te je po Rješenju Povjerenika Vlade RH za Općinu Slatina imenovan Inicijativni odbor za osnivanje HVIDRA-e Općine Slatina od sedam članova.

Inicijativni odbor u sastavu: Vlado Međumurac – predsjednik te članovi: Josip Ostrošić, Tomislav, Kresner, Branko Janković, Milan Košćak, dr. Petar Nedić i Đuro Matovina, dobio je zadatak da pripremi prijedlog Pravila te da izvrši pripremu i sazove osnivačku Skupštinu podružnice.

Na osnovu toga sazvana je prva sjednica Inicijativnog odbora dana 26. lipnja 1992. godine. Na toj sjednici se odrađuju predviđene obveze i zadaće, utvrđuje Dnevni red i donosi Odluka da se Osnivačka Skupština održi u kuhinji Osnovne škole u sadašnjoj Ulici Nikole Šubića Zrinskog.

Na Osnivačkoj Skupštini po Dnevnom redu određene su sve točke i pod točkom pet izabrano je predsjedništvo od sedam članova. Nakon Skupštine izabranih sedam članova između sebe su za predsjednika podružnice izabrali Josipa Kuruca. HVIDRA je u kontinuitetu nastavila djelovati na svojim načelnima i zadacima u vidu zakonskog reguliranja socijalne i pravne zaštite svih članova HVIDRA-e kao i ostalim usvojenim aktima i uspješno djeluje i na drugim poljima pomoći, kako svojim članovima, tako i šire društvene zajednice”

Jučerašnjoj obljetnici nazočio je i predsjednik HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije, dugogodišnji predsjednik i član udruge Mato Bubaš, koji je čestitajući obljetnicu naglasio da mu je žao što danas na obljetnici nije prvi predsjednik Josip Kuruc, ali ni preminuli Ivan Buti koji je nakon Kuruca predsjedao udrugom, ali i opravdano odsutni Drago Sabljak kao bivši predsjednik. Pozvao je na jedinstvo članove i daljnje provođenje aktivnosti kako u udruzi, tako i na županijskoj razini HVIDRA-e naglašavajući da je prošlo 32 godine od osnutka i da su neki članovi na žalost preminuli ili su teže narušenog zdravlja, ali da su aktivni članovu uvijek tu, kao i na današnjoj obljetnici.

Okupljene je pozdravio i član udruge i donedavni predsjednik, a sada zamjenik gradonačelnika grada Slatina koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić dajući podršku radu udruge te ustrajnost u provođenju projekata i aktivnosti, u čemu HVIDRA prednjači u odnosu na ostale udruge iz Domovinskog rata.

(HVIDRA Slatina, foto: K. Bilić i N. Križić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content