Podravski povrtlari u Virovitici će ovog četvrtka, 1. kolovoza građanima besplatno dijeliti povrće

Podravski povrtlari besplatno će u četvrtak, 1. kolovoza, od 14 sati na virovitičkom Trgu kralja Tomislava (kod “sata), dijeliti povrće zainteresiranim građanima u znak prosvjeda zbog nerješavanja problema s nelojalnom konkurencijom, odnosno privilegiranja uvoznog povrća na tržištu, prenosi Večernji list.

Jedan od organizatora akcije, agronom Ivan Počepan iz Rogovca u ime podravskih povrtlara kaže da će na virovitičkom trgu nekoliko ratara podijeliti tone povrća koje im je teško plasirati na tržište zato što uvoznici ranije napune hladnjače uvoznim povrćem i tako ruše cijene domaćem proizvodu.

-Agronom sam po struci i uvijek bih radije kupio domaće jer je nutritivno puno kvalitetnije – kaže Počepan i upozorava da tržište poljoprivrednih proizvoda postojećom regulacijom ne štiti ovdašnje proizvođače.

Kaže da mjesta za širenje proizvodnje ima, ali se ratari ne žele upuštati u to jer im nije koliko-toliko osiguran plasman povrća na tržište. Žalosti ga jer bi Hrvatska mogla biti samodostatna u proizvodnji povrća, ali umjesto toga uvozi jeftino nekvalitetno povrće iz zemalja koje čak nisu dio EU.

-Najveći problem s kojim se susrećemo jest činjenica kako pretjerani uvoz jeftinog povrća izvan EU uništava domaću proizvodnju. No, to je samo vrh sante leda – tvrdi Počepan.

Podravski ratari, kaže, mogli su prosvjedovati i bacanjem povrća, ali odlučili su ga podijeliti građanima jer im je mrska i sama ideja bacanja povrća, u čiji je rast i dozrijevanje uloženo nemalo truda.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content